Sunday 14 July 2024

Προσκύνημα στην ιστορία

 
Είναι πάντα ιδιαίτερα συγκινητικό να βρίσκεται κανείς σε μια ιστορική και μάλιστα εξαιρετικά καλοδιατηρημένη πόλη της Αγγλίας, όπου η φύση είναι θαυμάσια και τα ιστορικά μνημεία ανεπανάληπτα!
 


Μια τέτοια πόλη είναι το Bradford-on-Avon, η πόλη των λόφων και των σκαλοπατιών, που βρίσκεται κοντά στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη του Bath, στη Δυτική Αγγλία.
 


Εκεί, είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε χθες και να επισκεφθούμε προσκυνηματικά τη μεσαιωνική και βέβαια προσχισματική εκκλησία του Αγ. Λαυρεντίου.
 


Στον εν λόγω ναό τελέσθηκε Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία, στην αγγλική γλώσσα και με το σλαβικό τυπικό. Ο παρών ιστολόγος δε, ομίλησε στην αγγλική με θέμα «Προσκύνημα στην Ορθόδοξη Εκκλησία».

 

Το προσκύνημα αυτό είχε διοργανώσει με επιτυχία η Ορθόδοξη Εκκλησία του Bath, από την οποία παρευρέθηκαν οι Ιερείς, οι Ιεροψάλτες και δεκάδες πιστών.



Εκείνο που συντελέστηκε ήταν μια πνευματική διαλεκτική, μεταξύ της πρώτης και της τρίτης χιλιετίας, σε μια προσπάθεια γεφύρωσης του υφισταμένου -από τις αρχές της δεύτερης χιλιετίας- σχίσματος μεταξύ ανατολικού και δυτικού χριστιανισμού.
 


Ο Άγιος Θεός μας να δώσει, να ελεήσει και να ευλογήσει τα διεστώτα να ενωθούν, έτσι ώστε -σύμφωνα με τον ευαγγελικό λόγο- «να σιν ν» (Ιω. 17, 11)!

No comments: