Tuesday 16 July 2024

Εκδηλώσεις στο Μπρίστολ

 
Στον Ι.Ν. Απ. Πέτρου και Παύλου στο Μπρίστολ τελέσθηκε την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 Εθνικό Μνημόσυνο για τα τραγικά γεγονότα Ιουλίου - Αυγούστου 1974 που οδήγησαν εν τέλει στην εισβολή της μεγαλονήσου Κύπρου από το βάναυσο Αττίλα. Φέτος σηματοδοτούνται 50 χρόνια στυγνής κατοχής του βορείου κομματιού του πολύπαθου και ηρωικού νησιού. Οι Ιερείς της Κοινότητας τέλεσαν το Μνημόσυνο και κατόπιν ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Λονδίνο κ. Οδυσσέας Οδυσσέως, ο οποίος είχε έλθει ειδικά για την εκδήλωση αυτή, ομίλησε επίκαιρα, με πατριωτικό πνεύμα, ιδιαίτερη επιστημοσύνη και ακραιφνή γλαφυρότητα. Στο τέλος εψάλη ο Εθνικός Ύμνος από το εκκλησίασμα με μεγάλη περηφάνεια.
 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων «Αγία Ταβιθά» της Ελληνορθόδοξης κοινότητας του Μπρίστολ είχε την ευχαρίστηση να διοργανώσει συνάντηση των μελών της στην κοινοτική αίθουσα. Επίτιμες καλεσμένες ήταν οι κυρίες της παλαιότερης γενιάς, οι οποίες συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν σθεναρά και ακούραστα στη θεμελίωση και διατήρηση τόσο της εκκλησιαστικής παράδοσης όσο και των ελληνορθόδοξων ιδανικών και ιστορίας της κοινότητας μέσα από τη μακρόχρονη συνεισφορά τους ως μέλη της Αδελφότητας στον παροικιακό Ελληνισμό και όχι μόνο.
 

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ιστορικών αναδρομών από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Νικολάου, καθώς ακόμα και από την αξιοσέβαστη πρώην πρόεδρο της Αδελφότητας κ. Ιωάννα Stambulieh που διετέλεσε με τεράστια αίσθηση καθήκοντος και προσφοράς την Αδελφότητα επί σχεδόν 30 συναπτά έτη, αποδόθηκε ελάχιστος φόρος τιμής στους ακρογωνιαίους λίθους της κοινότητάς μας που μέχρι σήμερα υπηρετούν ταπεινά και αγγόγυστα σαν εργατικές μέλισσες τους πυλώνες της πίστης και της ελληνικής μας παράδοσης.

 
Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αναστάσιος Σαλαπάτας αναφέρθηκε στον βίο της προστάτιδας Αγίας της Αδελφότητας, της Αγίας Ταβιθάς, ενώ η τρέχουσα πρόεδρος, Παυλίνα Κοφτερού, συντόνισε τη συνάντηση και απευθύνθηκε στο τρέχον έργο της Αδελφότητας, καθώς ακόμα προέβη σε οικονομική αναφορά του ταμείου της Αδελφότητας. Ακολούθως, ζήτησε από τις παρευρισκόμενες να υπάρχει συνεχής αλληλοβοήθεια μεταξύ παλαιών και νέων μελών, συγκερασμός ιδεών και συνεργασία σε μια προσπάθεια μεταλαμπάδευσης των εμπειριών και παραδόσεων από την παλαιότερη γενιά στη νεώτερη αλλά και διατήρησής τους στο παρόν και μέλλον.
 

Αξίζει να αναφερθεί ότι, ανακοινώθηκε, έπειτα από απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής, η έγκριση για συγκεκριμένες δωρεές, μεταξύ των οποίων και δωρεά στον φιλανθρωπικό οργανισμό των Αλκυονίδων που εδράζει στο Λονδίνο και στόχο έχει την υποστήριξη οικογενειών χαμηλών εισοδημάτων ως προς τη μετάβαση από την Κύπρο στην Αγγλία για λήψη εξειδικευμένης νοσηλείας, κυρίως μικρών παιδιών και ευάλωτων ενηλίκων. Την επιταγή των 400 λιρών που δόθηκε ως δωρεά από την Φιλόπτωχο Αδελφότητα, παρέλαβε η πρόεδρος των Αλκυονίδων UK, κυρία Μαίρη Παρισινού Nicholsby, η οποία αποτελεί και μέλος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας του Μπρίστολ.


Επίσης, η Αδελφότητα αποφάσισε να στηρίξει το κοινοτικό έργο αναβάθμισης του υπαίθριου χώρου έξω από την εκκλησία και το ελληνικό παροικιακό σχολείο με επιταγή 1000 λιρών, ο οποίος έχει με το πέρας των χρόνων υποβληθεί σε φθορά και καθίζηση, ούτως ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά από την κοινότητα και το σχολείο ως πολυχρηστικός χώρος για εκδηλώσεις, πάρκινγκ και ως ασφαλής παιδότοπος για παιδιά.
 

Ακολούθησε ελληνική μουσική με παραδοσιακά ακούσματα, χοροί και λαχνοί με δώρα.


Θα πρέπει να αναφερθεί ότι την όλη εκδήλωση και το γεύμα, που περιείχε χειροποίητα εδέσματα, επιμελήθηκαν με πολλή αγάπη και σεβασμό τα νεώτερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Αδελφότητας, τις οποίες και ευχαριστούμε θερμά για το ζήλο, την προσπάθεια και το χρόνο τους.
 
Με εκτίμηση,
 
Παυλίνα Κοφτερού
Πρόεδρος Φιλοπτώχου Βοηθητικής Αδελφότητας Μπρίστολ

No comments: