Sunday 14 July 2013

Εγκύκλιος για την Κύπρο

Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους,
και Αξιοτίμους Προέδρους και τα Μέλη
των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Κοινοτήτων, των Οργανώσεων, των Σωματείων, των Συλλόγων και το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της καθ’ ημάς Iεράς Αρχιεπισκοπής Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας.


Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η πολυπληθής Ομογένεια που κατοικοεδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, αλλά γενικά και όλοι οι Έλληνες όπου γης ενθυμούμαστε με πόνο ψυχής τα τραγικά γεγονότα και την απαράδεκτη κατάσταση που κρατά μοιρασμένη στα δύο την Μεγαλόνησο Κύπρο από τον Ιούλιο του 1974 μέχρι σήμερα.


Για τριάνταεννέα δίσεκτα χρόνια ο μαρτυρικός λαός της Νήσου των Αγίων υποφέρει τον εξευτελισμό της βίαιης και απάνθρωποης προσφυγιάς και την άνομη και απάνθρωπη κατοχή του ενός τρίτου των εδαφών της Κύπρου από τους εισβολείς. Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων, Ελλήνων Μαρωνιτών και Οθωμανών της Κύπρου, έχουν ξεσπιτωθεί, οι δε περιουσίες τους στην Βόρεια Κύπρο καταπαντούνται παράνομα από τους εποίκους της Ανατολίας. Η Κύπρος, ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, με μία Χριστιανική παράδοση δύο χιλιάδων χρόνων, παραμένει μοιρασμένη στα δύο σε βάρος πάντοτε κάθε αρχής δικαίου και ηθικής και αξιοπρέπειας ανθρωπίνης.

Γι’ αυτό λοιπόν, απευθύνουμε την παρούσα Εγκύκλιο προς όλη την Ομογένεια για να καλέσουμε όλους και όλες σας να δώσετε δυναμικό παρόν στις φιλειρηνικές, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της παρατεινόμενης αυτής άδικης και αδικαιολόγητης κατοχής Κυπριακών εδαφών από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τους παράνομους εποίκους της Ανατολίας. Να επανέλθουν δε στα σπίτια και τις περιουσίες τους όλοι ανεξαίρετα οι πρόσφυγες και νόμιμοι κάτοχοί τους. Να παρακαλέσουμε από βάθος καρδίας τον Άγιον Θεόν και τους Αγίους ώστε σύντομα να γίνει πραγματικότητα η ποθούμενη από όλους τους Κύπριους επανένωση της Νήσου σε μία κρατική οντότητα χωρίς την παρουσία και τον έλεγχο ξένων Δυνάμεων και στρατευμάτων.

Στους Ναούς μας θα τελεσθούν πάνδημα μνημόσυνα για τους πεσόντες και τους τεθνεώτες μακράν των προγονικών τους εστιών. Στα δέ Ομογενειακά Σωματεία και τους Συλλόγους να οργανωθούν ενδοσωματειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των τραγικών εκείνων Γεγονότων του έτους 1974. Τα δε μέλη τους να μετάσχουν σύσσωμα στην καθημερινή μεγάλη παμπαροικιακή Εκδήλωση που οργανώνει η Κυπριακή Εθνική Ομοσπονδία στις 14 Ιουλίου 2013.

Οι Εκδηλώσεις αυτές, φιλειρηνικές όπως πάντοτε, αποσκοπούν αφ’ ενός στην ενημέρωση του Αγγλικού Κοινού ότι ουδέποτε οι κάτοικοι του μοιρασμένου Νησιού, ούτε εμείς οι Απόδημοι, θα λησμονήσουμε τα Δίκαια της Κύπρου. Καλούμε δε την Μεγάλη Βρετανία να συμβάλει στην ταχεία και δίκαιη λύση του χρονίζοντος Κυπριακού προβλήματος. Διαβεβαιώσουμε δε τον Πρόεδρο της Κύπρου και την Κυβέρνησή του, όπως και όλη την Ηγεσία της ότι συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα στις καταβαλλόμενες άοκνες προσπάθειες όπως η αναμενόμενη και επιδιωκόμενη λύση θα διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη ευημερία, πρόοδο και ειρηνική συμβίωση όλων ανεξαίρετα των κατοίκων της Νήσου.

Ευχόμενοι δε σε όλους και όλες καλό καλοκαίρι ταχεία και δίκαιη λύση του προβλήματος της Κύπρου, σε σας δε υγεία και δύναμη για να συνεχίζετε τον φιλειρηνικό αγώνα για την δικαίωση των πόθων και των προσδοκιών όλων μας προς επανένωση της μοιρασμένης, Κύπρου μας, διατελούμε μετά της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

Ιούλιος 2013

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος


Σημειώση: Να αναγνωστεί από Άμβωνος αντί Κηρύγματος την Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013

No comments: