Friday 26 July 2013

Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής στα Νερά

Με την ωραία ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Αγίας Ενδόξου Οσιομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου, σκεφθήκαμε να κάνουμε ένα οφειλόμενο αφιέρωμα σε ένα Ναό που έχει μια ξεχωριστή ιστορία.


Είναι ο Ιερός Ναός της Αγ. Παρασκευής, που βρίσκεται στην περιοχή «Νερά», κοντά στο χωριό Αχλαδόκαμπος, στην Αργολίδα.


Ο Ναός βρίσκεται, επίσης, δίπλα από την Ιερά Μονή Ακαθίστου Ύμνου, όπου πρόσφατα ενταφιάσθηκε ο μακ. Μητροπολίτης Αργολίδος κυρός Ιάκωβος, που ήταν και ο Ιδρυτής και Κτήτορας της Μονής.


Σύμφωνα με την ιστορία, εκεί στην περιοχή που ονομάζεται Νερά, πιθανόν λόγω της αφθονίας των τρεχούμενων υδάτων, υπήρχε παλαιότερα το χωριό Παλιοσκαφιδάκι.


Εκεί υπάρχουν πηγές και πλατάνια κι ένας Ναός, ο οποίος ανηγέρθη κατ’ αρχάς το έτος 1905, ενώ χρειάστηκε να αναδομηθεί πάλι το 1964, με την οικονομική συνδρομή κυρίως των Αποδήμων (σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία) της περιοχής.


Όποιος έχει βρεθεί εκεί, θα έχει διαπιστώσει πως ο τόπος αυτός είναι ιδιαίτερα ευλογημένος, και μοιάζει με μια μικρή δροσερή όαση.



Οι κάτοικοι της περιοχής, ενθυμούνται ότι παλαιότερα γινόταν εκεί και το μεγάλο καλοκαιρινό πανηγύρι του Αχλαδόκαμπου, το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής!

No comments: