Sunday 13 November 2016

Εγκύκλιος Νηστείας Χριστουγέννων

Προς τον ιερόν Κλήρον, τους Άρχοντες των Ευλογημένων Κοινοτήτων και το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Αγαπητοί μας εν Κυρίω,


Με την χάρη και την ευλογία του διά ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν Εναθρωπήσαντος Σωτήρος ημών Χριστού μπήκαμε στην ιερά και εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων η οποία αρχίζει από την 15η Νοεμβρίου, κυριώνυμον ημέρα μνήμης των Αγίων Μαρτύρων και Ομολογητών Αβίβου, Γουρία και Σαμμωνά. Γι’αυτό απευθύνω θερμόν και εγκάρδιον χαιρετισμόν και πατρικές ευχές αγάπης και τιμής προς όλο το Πλήρωμα της Βιβλικής αυτής Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου Κωνσταντινουπόλεως. Πριν μερικές εβδομάδες είχαμε την χαρά και το προνόμιο,- συνοδευόμενοι από τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Τροπαίου κ. Αθανάσιον και τους κ.κ. Μάριον Μηναϊδη, Λούη Λοïζου, Κύπρον Νίκολα και Κωνσταντίνον Βάρση, να επισκεφθούμε το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο για να υποβάλουμε τα σεβάσματά μας εις τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίον, ο οποίος εγιόρτασεν την Εικιοσιπεντατίαν από της πανηγυρικής εκλογής και Ενθρονίσεως του (1991-2016) εις τον Οικουμενικόν Θρόνον. Γι’αυτό μεταφέρομε τις ευχές και την ευλογία του προς όλους ευλαβείς Ορθοδόξους Χριστιανούς, της Βιβλικής αυτής Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου η οποία κατοικοεδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη την χαρά αλλά και τις ευχαριστίες μας για την ευλογημένη Εικοσιπενταετή διακονία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου σ΄όλους τους τομείς της εκκλησιαστικής ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, της Χριστιανοσύνης και ολόκληρης της Ανθρωπότητας.

Ο Οικουμενικός ημών Πατριάρχης συνεχίζοντας την παράδοση των αειμνήστων Προκατόχων του επεσκέφθη τους Εκκλησιαστικούς Άρχοντες της Ανατολής και της Δύσεως και συνεργάστηκε για την ειρήνη και την ενότητα των ανά την Οικουμένην Αγίων του Θεού Εκκλησιών,. Διακήρυξε ευκαίρως και ακαίρως την υποχρέωση όλων για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημιουργίας η οποία είναι ιερή κληρονομιά όλων των κατοίκων της γης. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή προγραμματίζει διάφορες εκδηλώσεις και ομιλίες για να εξάρει και να κάμει γνωστές τις δραστηριότητες και τις ποιμαντικές φροντίδες της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κατά την διαρρεύσασαν εικοσιπενταετίαν.

Αναφέρω αυτά τα ολίγα με την ωραία ευκαιρία της εισόδου μας εις την χαροποιόν και σωτήριον περίοδον των Χριστουγέννων. Θέλω να σας κάμω κοινωνούς του μεγάλου και αγλαοκάρπου έργου της Α.Θ.Π του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου και να ζητήσω από όλους σας να προσεύχεστε για την υγεία και την ευλογία του έργου του Πατριάρχου και της Ιεραρχίας του Θρόνου οι οποίοι συνεχίζουν με ζήλο και αφοσίωση και πίστη βαθειά την διακονοία τους στην μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία για δύο σχεδόν χιλιετηρίδες κρατά αναμμένη την λαμπάδα της Ορθοδόξου Εκκλησίας παρά τους δύσκολους καιρούς που βιώνει σήμερα η Χριστιανοσύνη σ’αυτή την περιοχή με την τρομοκρατία, τον θρησκευτικόν φανατισμόν και την αδελφοκτονία, η οποία αιματοκύλησε τους λαούς της Μέσης Ανατολής και εξερίζωσε τους Χριστιανούς από τις πατρογονικές τους εστίες.

Θέλω να υπενθυμίσω και να ζητήσω τούτη την ιερή περίοδον που μας προετοιμάζει για τα Χριστούγεννα, - την αγία Μέρα  που γεννήθηκε ο Θεάνθρωπος Χριστός και μπήκε στην ιστορία για να την αγιάσει, να λυτρώσει, να την ελευθερώσει από την ειδωλολατρεία και να την ανεβάσει στους ουρανούς,- να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για την προσευχή, την νηστεία, την φιλανθρωπία, την ελεημοσύνη, τη  μετάνοια και την έμπρακτη αγάπη για τους άλλους, ειδικώτερα εκείνους που υποφέρουν, καταδιώκονται και η μόνη ελπίδα τους τους είναι ο Θεάνθρωπος Χριστός και η Εκκλησία Του.

Γι’ αυτό να προετοιμάσουμε την ψυχή μας και το σώμα μας για την υποδοχή του Θείου Βρέφους. Να νηστεύσουμε ψυχικά και σωματικά και να φιλανθρωπεύσουμε εν Κυρίω με ταπείνωση και γενναιοδωρία ιερή. Έτσι θα είμαστε έτοιμοι για να υποδεχθούμε τον Χριστό και να γίνουμε κοινωνοί της Θείας αγάπης και φιλανθρωπίας η οποία εφανερώθηκε με τέτοιο πρωτότυπο και θεϊκό τρόπον για να επανενώσει  το Ανθρώπινο Γένος με τον Δημιουργό του, να το αγιάσει και να το ανεβάσει στους ουράνιους θαλάμους όπου βασιλεύει η ειρήνη και η Βασιλεία του εν Τριάδι Προσκυνούμενου Θεού. Με την ιερή προσδοκία να φθάσουμε και με υγεία και χαρά να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα, διατελώ μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής. Αμήν.

Λονδίνο, Νοέμβριος 2016

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

Σημείωση: Να διαβαστεί από Άμβωνος αντί Κηρύγματος την Κυριακή 13 ή 20 Νοεμβρίου 2016

No comments: