Thursday 3 November 2016

Εορτασμός του «ΟΧΙ»

Στον μεγαλοπρεπή νεόδμητο Ι.Ν. των Αγ. Παντελεήμονος του Ιαματικού & Παρασκευής της Αθληφόρου, στο Harrow του ΒΔ Λονδίνου, τελέσθηκε την Κυριακή 30η Οκτωβρίου 2016 η επίσημη Δοξολογία, με σκοπό να τιμηθεί η Εθνική μας Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940!


Στη Δοξολογία παρευρέθησαν οι υπηρετούντες στο ΝΑΤΟ Έλληνες Αξιωματικοί του Πολεμικού μας Ναυτικού, Αντιπλοίαρχοι Εμμανουήλ Μαμουζέλος & Παναγιώτης Μηλιάς και ο Ανθυπασπιστής Ιωάννης Χρονάκης, με τις οικογένειές τους. Ο Αντιπλοίαρχος Εμμανουήλ Μαμουζέλος εκφώνησε με ιδιαίτερη έμπνευση και γλαφυρότητα τον Πανηγυρικό λόγο της ημέρας! Η εθνική υπερηφάνεια του εκκλησιάσματος ανήλθε στα ύψη!


Ο ομιλητής στην ομιλία του προσπάθησε να ανασυνθέσει με συντομία τα ιστορικά γεγονότα του έπους του40, σεβόμενος το ακροατήριο και την ιστορική αλήθεια.


Μεταξύ άλλων  αναφέρθηκε:

- Στoν  διπλό εορτασμό με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα.

- Στην συμβολή τόσο του Ελληνικών  Ενόπλων Δυνάμεων της εποχής (Στρατός Ξηράς, Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία), αλλά και στη συμβολή των Κυπρίων Αγωνιστών και Αγωνιστριών στο έπος του40.

Το απόσπασμα, από την πρωτότυπη αυτή ομιλία, σχετικά με την συμβολή των Ελλήνων Κυπρίων στον αγώνα κατά του φασισμού και ναζισμού, έχει ως εξής:


«Οι Κύπριοι αδελφοί μας ανέπτυξαν σημαντική δράση στον πόλεμο κατά του φασισμού και ναζισμού.

Το Κυπριακό Σύνταγμα, που αποτελούνταν από λόχους οδηγών, σκαπανέων, πεζικού, αποβατικών σκαφών και μηναχοκίνητων μονάδων, έγραψε λαμπρές σελίδες στην ιστορία του πολέμου και έλαβε μέρος σε μάχες όπως του Κασσίνο στην Σικελία και στην μάχη της Αβησσυνίας, μεταφέροντας τρόφιμα και πολεμοφόδια αψηφώντας τον καταιγισμό από σφαίρες και εκρηκτικά.


Στο Αλβανικό μέτωπο το σώμα το Κυπρίων σκαπανέων του Μηχανικού βοήθησε στην μεταφορά εφοδίων στην πρώτη γραμμή του μετώπου και συνέβαλε στην κατασκευή αεροδρομίων και δρόμων. Επίσης Κύπριοι ενίσχυσαν το έμψυχο δυναμικό των αποβατικών σκαφών του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τέλος, δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε τη συμβολή των  Κυπρίων γυναικών στην Αντίσταση προσφέροντας τις υπηρεσίες τους μετά από κατάλληλη εκπαίδευση είτε ως τηλεφωνήτριες μηχανικοί, μεταφράστριες, οδηγοί αλλά και συμμετέχοντας στη λεγόμενη Women's Auxiliary Air Force (WΑΑF) ως τηλεγραφήτριες, χειρίστριες radar, και στην συλλογή πληροφοριών εχθρού».


Ο ομιλητής ολοκλήρωσε τον εμπνευσμένο λόγο του με το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου 1940 για τις νεώτερες γενιές, λέγοντας:

«Η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Δικαιοσύνη, η Αξιοπρέπεια είναι ιδεώδη αθάνατα, είναι δυνάμεις ακατάλυτες. Θριάμβευσαν ανά τους αιώνες και θα εξακολουθούν να θριαμβεύουν όσο υπάρχουν αθάνατες Ελληνικές ψυχές, ανένδοτες να καταπνίξουν το θάρρος τους, να στραγγαλίσουν την Ανδρεία τους, ν' απαρνηθούν την Ελευθερία τους.

Ας είναι ευλογημένες οι στιγμές εκείνης της ημέρας και η ανάμνηση τους ας αποτελέσει για το Έθνος το αιώνιο έμβλημα αδιάσπαστης ενότητας και σύμπνοιας και αιώνια πηγή των υψηλότερων και ευγενέστερων υπέρ της ανθρωπότητας εμπνεύσεων.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!
Ζήτω η αθάνατη ελληνική ψυχή

Κατόπιν, όλοι στάθηκαν όρθιοι και έψαλλαν με δυνατή φωνή και πατριωτικό παλμό τον Εθνικό μας Ύμνο!


Ακολούθησε δεξίωση στην Κοινοτική Αίθουσα, με πλούσια και εύγευστα κεράσματα, την οποία επιμελήθηκαν και προσέφεραν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης και η Πρόεδρος της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου.

ΠΗΓΗ: Nyxthimeron

No comments: