Friday 18 November 2016

Η Διάλεξη της Κωνσταντινούπολης

Ο παλαιότερος Διαχριστιανικός Οργανισμός στην Αγγλία είναι η Ένωση Αγγλικανών και Ανατολικών Εκκλησιών - The Anglican & Eastern Churches Association.


Αυτός ο Οργανισμός οργανώνει μια φορά το χρόνο μια επιστημονική Διάλεξη, με θέμα θεολογικό ή ιστορικό, και την ονομάζει «Διάλεξη της Κωνσταντινούπολης» - Constantinople Lecture!


Τη μία χρονιά γίνεται σε Ορθόδοξο Ναό του Λονδίνου και ο ομιλητής είναι Αγγλικανός, ενώ την επόμενη γίνεται σε Αγγλικανικό Ναό και ο ομιλητής είναι Ορθόδοξος.


Χθες βράδυ η Διάλεξη για το 2016 δόθηκε στον πανέμορφο Αγγλικανικό Καθεδρικό Ναό του Southwark, στο ΝΑ Λονδίνο.


Ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος Θεολόγος και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ντάραμ Καθ. Andrew Louth, ο οποίος είναι και Ορθόδοξος Ιερέας.


Το θέμα του ήταν: «Πάσχα, Ημερολόγιο και Κόσμος: μια Ορθόδοξη άποψη»!


Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε με θερμά λόγια ο Πρόεδρος της Ένωσης Δρ. William Taylor. Τον ομιλητή εισήγαγε ο Δρ. Δημήτριος Σαλαπάτας, ο οποίος είναι μέλος στο Δ.Σ. της Ένωσης και ήταν αυτός που είχε προτείνει τον ομιλητή.


Ο έμπειρος ομιλητής επεξεργάστηκε και παρουσίασε το θέμα του με ακραιφνή επιστημοσύνη, εξηγώντας τις διάφορες παραδόσεις και πρακτικές ειδικά στο ζήτημα της ημερομηνίας του Πάσχα. Η ομιλία του ολόκληρη θα εκδοθεί σύντομα στο περιοδικό της Ένωσης, που έχει την επωνυμία «Κοινωνία».


Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος, ο Αγγλικανός Επίσκοπος Southwark κ. Χριστοφόρος, πολλοί Κληρικοί και λαϊκοί.


Μετά τη διάλεξη ακολούθησε δεξίωση σε χώρο του Καθεδρικού Ναού.

No comments: