Monday 15 March 2010

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία) στην Πλατεία Κλαυθμώνος ιδρύθηκε από τον Λάμπρο Ευταξία το 1973 και το 1980 άρχισε να λειτουργεί για το κοινό. Το 1990 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Αποτελείται από δύο κτήρια που ανήκουν στα παλαιότερα της πρωτεύουσας. Το επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 7 κτήριο, ιδιοκτησίας Σταματίου Δεκόζη - Βούρου, κατοικήθηκε από τους βασιλείς της Ελλάδος Όθωνα και Αμαλία από το 1836 έως το 1843.

Το δεύτερο κτήριο, στην οδό Ι. Παπαρρηγοπούλου 5, κτίσθηκε από τον αρχιτέκτονα Γεράσιμο Μεταξά το 1859 και συνδέεται με κλειστή γέφυρα με το Παλαιό Παλάτι.

Στο Μουσείο εκτίθενται τεκμήρια της Οθωνικής περιόδου, έργα περιηγητών της Αθήνας, έπιπλα εποχής, πίνακες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν ο μεγαλύτερος πίνακας (3 x 5 μ.) που έγινε ποτέ για την Αθήνα (έργο του 1674) και παρουσιάζει πανοραμικά την Πόλη και την Ακρόπολη πριν από την καταστροφή από τον Morosini (1687), καθώς και το Καρναβάλι στην Αθήνα του Νικολάου Γύζη.

Το πρόπλασμα της Αθήνας, όπως ήταν το 1842, παρουσιάζει την Πόλη της Παλλάδος πλαισιωμένο από χάρτες, πανοράματα και τοπογραφικά σχέδια.

7 comments:

roadartist said...

Πολύ ενδιαφέρον
ευχαριστούμε!

Anastasios said...

@ roadartist,

Η αγάπη μας για τη διαμαντόπετρα είναι απύθμενη...

logia said...

καλημέρα
ωραία παρουσίαση ενός μουσείου, που λίγοι γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι έχουν επισκεφτεί!!!!

Anastasios said...

@ logia,

Το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Σοφία said...

Πολύ ενδιαφέρον! Δεν γνώριζα καν την ύπαρξή του. Θα το επισκευτώ σίγουρα το συντομότερο δυνατό γιατί μου αρέσουν αυτού του είδους τα μουσεία :-)

Anastasios said...

@ Σοφία,

Καλώς την!

Σε χάσαμε!

Σοφία said...

Είχα πάει στα βουνά, γι' αυτό ;-)