Thursday 18 March 2010

Νοηματική γλώσσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Σε μια ιστοσελίδα ανακάλυψα αυτή την πολλή ενδιαφέρουσα είδηση, η οποία σίγουρα θα συγκινήσει πολλούς. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, «Σε μια συμβατική Ορθόδοξη Ακολουθία ανάπηροι, όπως τυφλοί ή κωφοί, μπορεί να αισθάνονται χαμένοι. Αλλά μια εκκλησία στη Μόσχα έχει αλλάξει το τοπίο προσφέροντας ειδική διακονία προς τα μέλη του εκκλησιάσματος με ειδικές ανάγκες. Οι περισσότεροι εκκλησιαζόμενοι σε μια μοσχοβίτικη εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία είναι κωφοί ή τυφλοί, που με την βοήθεια της εκκλησίας έχουν καταφέρει να εκφράσουν την πίστη τους. Η ενορία αυτή ιδρύθηκε πριν από 18 χρόνια με τον σκοπό αυτό. Έχει δε συνεργαστεί με την κοινότητα των κωφών με σκοπό να καλλιεργήσει τη νοηματική γλώσσα που χρησιμοποιείται σήμερα εκεί στη λατρεία. Ο ναός που χρησιμοποιείται επιλέχθηκε ειδικά γιατί μη έχοντας κολώνες επιτρέπει στο εκκλησίασμα να δουν από όλα τα σημεία τον Ιερέα. Η νοηματική γλώσσα χρησιμοποιείται και στην εξομολόγηση, σε ένα τμήμα του ναού που είναι απομονωμένο πίσω από κουρτίνες. Οι εκκλησιαζόμενοι με ειδικές ανάγκες είναι ευτυχείς που έχουν αυτό τον ειδικό χώρο λατρείας».



Τελευταία πληροφορήθηκα και για ανάλογες προσπάθειες στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Μακάρι να ευοδωθούν προς όφελος των συνανθρώπων μας που τις έχουν ανάγκη.

2 comments:

Σοφία said...

Πολύ ενδιαφέρουσα και αξιόλογη προσπάθεια!

Anastasios said...

@ Σοφία,

Η Εκκλησία μας -σήμερα που υπάρχουν όλα τα μέσα- δεν μπορεί πια να αγνοεί στον προγραμματισμό που κάνει καμμιά κατηγορία μελών της.