Tuesday 29 June 2010

Το λιμάνι του Κάρδιφ

Ένα από τα πιο ονομαστά λιμάνια παγκοσμίως είναι (ήταν μάλλον) το λιμάνι του Κάρδιφ στη Νότια Ουαλία.

Από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και την δεκαετία 1960 εξυπηρετούσε το εξαγωγικό εμπόριο κάρβουνου από τα ανθρακωρυχεία των κοιλάδων της Νότιας Ουαλίας προς όλο τον κόσμο.

Το εμπόριο αυτό διακονούσαν κυρίως Ελληνικές Ναυτιλιακές Εταιρείες.

Όλα τα μεγάλα ονόματα της Ελληνικής Ναυτιλίας πέρασαν από το Κάρδιφ. Εμπειρίκος, Φαφαλιός, Κολλάκης, Χατζηπατέρας, ακόμα και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, είναι μόνο μερικοί από αυτούς.

Μερικοί μάλιστα έμειναν εκεί, ιδρύοντας Ναυτιλιακά Γραφεία, για το εμπόριο κάρβουνου, αλλά και για τον ανεφοδιασμό των πλοίων με κάθε είδους αναγκαία εφόδια.

Οι Έλληνες που ασχολούνταν με τη Ναυτιλία στη Νότια Ουαλία, ως γνωστόν, ίδρυσαν και την Ελληνική Κοινότητα και Εκκλησία του Αγ. Νικολάου στο Κάρδιφ.

Από τις αρχές του 1990, όταν πια το λιμάνι του Κάρδιφ είχε παρακμάσει τελείως, άρχισε εκεί να πραγματοποιείται μια τεράστια ανάπτυξη του χώρου.

Η περιοχή από τότε άλλαξε ολοκληρωτικά. Αμέτρητα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να αλλάξουν καθολικά την όψη του λιμανιού. Νέα κτήρια, νέες ιδέες, νέος τρόπος ζωής.

Σήμερα το λιμάνι του Κάρδιφ είναι πια ένας μεγάλος χώρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας και σε τίποτα δεν θυμίζει την παλιά και ιστορική αίγλη του εμπορικού λιμανιού.

No comments: