Wednesday 19 October 2011

+ Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ

Είχα σχεδιάσει αλλιώς τη σημερινή ανάρτηση. Θα ήταν χαρούμενη, γεμάτη ελληνικούς ήχους και αισιοδοξία. Όμως όταν πληροφορήθηκα την κοίμηση του αγαπημένου και πολυσέβαστου Μητροπολίτη Αυστρίας κυρού Μιχαήλ, άλλαξα αμέσως ιδέα.

Μια μεγάλη μορφή της σύγχρονης Ελληνικής Βυζαντινής Ορθοδοξίας ανεχώρησε χθες βράδυ από τη σκηνή του βίου τούτου! Τα ανθρώπινα λόγια μας, όσο και να τα στολίσουμε, παραμένουν φτωχά, μπροστά στο μεγαλείο της πολυποίκιλης, πολυδιάστατης και εξαιρετικά χαριτωμένης προσωπικότητάς του!

Τον Άγιο Αυστρίας τον γνωρίσαμε στο Λονδίνο πριν 11 ½ χρόνια, κι από τότε μας συνέδεε στενή χριστιανική φιλία και αγάπη εν Κυρίω. Ήμουν τότε μέλος της Επιτροπής που τον είχε καλέσει να επισκεφθεί το Λονδίνο και την Ελληνορθόδοξη Ομογένειά μας. Είχα το προνόμιο να τον υποδεχθώ στο Αεροδρόμιο του Χήθροου, να τον μεταφέρω με το αυτοκίνητό μου όπου χρειάστηκε να πάει, να συλλειτουργήσω μαζί του, να συμμετάσχω μαζί του σε ειδική εκπομπή στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου και να παρακολουθήσω ομιλίες του, όπου πάντα ομιλούσε με πολλή αγάπη και αφοσίωση για τη Μητέρα Εκκλησία, το σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, και για το πρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Τον φιλοξενήσαμε στο σπιτικό μας. Εκείνος βρήκε τότε την ευκαιρία να δείξει τον πλούτο της αγνής του ψυχής, παίζοντας σαν μικρό παιδί με τα παιδιά μας, τρέχοντας από το ένα δωμάτιο στο άλλο, και επικοινωνώντας μαζί τους σαν να ήταν συνομήλικός τους. Μας άφησε την πολύτιμη ευχή και την ευλογία του στο σπίτι μας κι ακούμε μέχρι σήμερα ακόμα την αρχοντική περπατησιά του στο σαλόνι, στο καθιστικό, στο διάδρομο...

Ζήσαμε στιγμές βυζαντινής μεγαλοπρέπειας όταν τον συνόδευσα στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ, όπου ο Ηγούμενος, οι μοναχοί και οι προσκυνητές του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή, έχοντας στολίσει όλο το μοναστήρι προς τιμήν του κι έχοντας στρώσει άπειρα δαφνόφυλλα στο δρόμο που θα περπατούσε.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ έγραψε πριν από λίγο στο facebook τα εξής:

Ἔπεσεν ἡ δρῦς ἡ ὑψικάρηνος τῆς Μεσευρώπης! Ὁ μέγας στύλος τῆς Ἱεραρχίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου! Ὁ ἀρχοντάνθρωπος ποὺ ἐτίμησε τὸ ράσο του, τὴν ἀρχιερωσύνη, τὸ ὄνομα τῆς Μητέρας Ἐκκλησίας καὶ τοῦ Γένους! Ὁ φιλομόναχος, ὁ φιλαγιορείτης, ὁ εὐγενής, ὁ φιλόξενος, ὁ ἄριστος λειτουργὸς καὶ κήρυκας τοῦ Εὐαγγελίου, ὁ καλὸς ἐργάτης τοῦ Ἀμπελῶνος! Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛ μετετέθη στὸ Οὐράνιο Θυσιαστήριο! Αἰωνία καὶ ἁγία ἡ μνήμη του! Ἄς πρεσβεύει καὶ γιὰ μᾶς. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΥΦΙΛΗΤΕ ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ!...


Είναι όλα αλήθεια και του αξίζουν απόλυτα. Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Ο Μεγάλος Θεός μας ας τον αναπαύσει εν σκηναίς δικαίων! Ας έχουμε την ευχή του!

Αιωνία η μνήμη του μακ. Αυστρίας κυρού Μιχαήλ!

No comments: