Thursday 1 December 2011

Η πρώτη κάρτα

Μπαίνουμε σήμερα πανηγυρικά στο Δεκέμβριο, τον τελευταίο μήνα του χρόνου, το μήνα των Αγίων και των Προφητών και βέβαια πάνω απ’ όλα το μήνα των Χριστουγέννων. Μια ιερή προσμονή πλημυρίζει τις ψυχές μας. Προσδοκούμε να υποδεχθούμε σε λίγες εβδομάδες το θείο βρέφος, που θα μας φέρει πλούσιες πνευματικές δωρεές και θα γεμίσει τη ζωή μας με αγαλλίαση, ελπίδα, ειρήνη κι αισιοδοξία.


Χθες έλαβα με πολλή χαρά την πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα για φέτος. Εστάλη από τον φίλο κ. Θωμά Κοσκέρη, Πρόεδρο των Κερκυραίων Ρ/Καθολικών του Κάρδιφ της Ουαλίας. Ο φίλος μας αυτός μας στέλνει κάθε χρόνο από τους πρώτους την κάρτα του. Η εν λόγω κάρτα αναπαριστά την Παναγία μας ένθρονη με τον μικρό Χριστό να κάθεται πάνω στον αριστερό μηρό της. Ο τίτλος της εικόνας αυτής είναι «The Virgin and Child» και είναι έργο του Ιταλού ζωγράφου Fra Angelico (c. 1395-1455).


Στην Αγγλία, ως γνωστόν, τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη γιορτή στο ημερολόγιο και εορτολόγιο. Έχει καθιερωθεί βέβαια και μεγάλη εμπορευματοποίηση της εορτής. Ένα από τα υλικά στοιχεία που συνοδεύουν τον εορτασμό και θεωρούνται απαραίτητα την εποχή αυτή είναι οι κάρτες. Συνήθως οι άνθρωποι ανταλλάσσουν μεταξύ τους κάρτες αυτή την εποχή, ακόμα κι αν δεν είναι πιστοί χριστιανοί, και πολλές φορές ακόμα κι αν δεν είναι καν χριστιανοί. Δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο στο έθιμο αυτό. Αρκεί οι ευχές που αναγράφονται στις κάρτες αυτές να είναι ειλικρινείς και να συνοδεύονται και από ανάλογα συναισθήματα.

No comments: