Sunday 1 January 2012

Μήνυμα Πρωτοχρονιάς

...του έτους 2012, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγορίου προς το Ποίμνιο της Βιβλικής Επαρχίας των Θυατείρων του Οικουμενικού Θρόνου Κωνσταντινουπόλεως, της παροικούσης εν Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία.

Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

«Διό ευχαριστούντες κατά πάντα και διά πάντα βοώμεν˙ Ευλόγησον τον στέφανον του ενιαυτού της χρηστότητός σου, και καταξίωσον ημάς ακατακρίτως βοαν σοι˙ Κύριε δόξα σοι».(ύμνος Ινδίκτου)

Αξιωθήκαμε και φέτος να εισέλθουμε στην Νέα Χρονιά 2012, γι’ αυτό και καθηκόντως αναπέμπουμε αίνον και δοξολογίαν ευχαριστήριον εις τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, του οποίου προ εβδομάδος γιορτάσαμε την επί γης παρουσίαν ως βρέφους σπαργωμένου και κειμένου εν φάτνη. Ένα άκόμη έτος έχει προστεθεί στη ζωή μας, σήμερα δε βρισκόμαστε στην αρχήν ενός άλλου νέου χρόνου, ο οποίος παρουσιάζεται μπροστά μας γεμάτος σύννεφα και αβεβαιότητα για πάντα τα Έθνη της γης. Η μεγάλη οικονομική κρίση που ξέσπασε τα τελευταία δύο χρόνια, δεν πάει να λυθεί, να ειρηνεύσει τους λαούς και τα πλήθη που υφίστανται την πίεση και την σκληράδα της. Γι’ αυτό όλοι οι Άρχοντες και οι σοφοί τούτου του κόσμου αγωνίζονται, αγωνιούν και προσπαθούν να εξέλθουν από τα αδιέξοδα που έχουν περιπέσει οι οικονομολόγοι και εκείνοι που έχουν στα χέρια τους τις τύχες της Ανθρωπότητος.

Εμείς όμως οι Χριστιανοί δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε, να αγανακτούμε και να παρασυρόμαστε από την απαισιοδοξίαν εκείνων που ξεχνούν ότι ο Χριστός είναι το Άλφα και το Ωμέγα «Εγώ ειμί το Α και το Ω, λέγει Κύριος ο Θεός, ο ων και ο ην και ο ερχόμενος, ο παντοκράτωρ» (Αποκ. Κεφ. Α, 8). Ο Χριστός προνοεί, και για τους ανθρώπους και για τα κτήνη. Ο ποιητής της Εκκλησίας μάς συμβουλεύει να προσευχηθούμε και με πίστη και εμπιστοσύνη να επαναλάβουμε «Η βασιλεία σου Χριστέ, Βασιλεία πάντων των αιώνων» (ύμνος Ινδίκτου).

Είναι αλήθεια ότι όλοι έχουμε προβλήματα στη ζωή μας, προπάντων οι φτωχοί, οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι, οι αιχμάλωτοι, οι αγνοούμενοι, οι πενθούντες, οι άρρωστοι, εκείνοι που έχουν ειδικές ανάγκες, τα ορφανά, οι χήρες, οι εμπόλεμοι και εκείνοι που υποφέρουν από την ανομβρία, τους λοιμούς, τους λιμούς, τις ταραχές και τις επαναστάσεις, την αδικία, την κακοδιοίκηση, την δουλεία και την πλεονεξία των δυνατών της γής.

Αλλά, αδελφοί και πατέρες, το μήνυμα των Χριστουγέννων, και το μήνυμα της Πρωτοχρονιάς, είναι μήνυμα χαράς και ανανέωσης της μακαρίας ελπίδος στον Τριαδικόν Θεόν, ο οποίος εδημιούργησε τα πάντα με σοφία και τα επιβλέπει με το έλεος και την φιλανθρωπία Του, η οποία ουδέποτε στην ιστορία του Ανθρωπίνου Γένους, έπαυσε να ενεργεί και να μαρτυρείται «Ουκ αμάρτυρον εαυτόν αφήκεν ο Θεός αγαθοποιών, ουρανόθεν υμίν υετούς διδούς και καιρούς καρποφόρους, εμπιπλών τροφής και ευφροσύνης τας καρδίας υμών» (Πράξ. Κεφ. 14, 17). Ιδιαίτερα όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε μεγάλη κρίση και σύγχυση, όπως συμβαίνει σήμερα, ο Θεός επεμβαίνει και δίνει λύση και αναπτερώνει τις ελπίδες του ανθρώπου. Γι’ αυτό πολλοί ομολογούν φανερά, χωρίς φόβο, την αδυναμία της ανθρώπινης σοφίας και της επιστήμης να δώσει την πρέπουσαν απάντηση στα καυτά προβλήματα που βασανίζουν τις μάζες.

Θα πρέπει λοιπόν να μετανοήσουμε και να ανανεώσουμε την πίστη μας στο Θεό για να ομιλήσει στις καρδίες μας, στην καθημερινή ζωή μας. Ο Απόστολος Παύλος λέγει: «Έχοντες δε διατροφάς και σκεπάσματα, τούτοις αρκεσθησόμεθα˙ οι δε βουλόμενοι πλουτείν εμπίπτουσιν εις πειρασμόν και παγίδας και επιθυμίας πολλάς ανοήτους και βλαβεράς αίτινες βυθίζουσι τους ανθρώπους εις όλεθρον και απώλειαν» (Α Τιμ. Κεφ. 6, 8).

Να μην επιτρέψουμε στις παγίδες του εύκολου και άδικου πλουτισμού και της εφήμερης και δαιμονικής πλεονεξίας, να επικρατήσουν στη ζωή μας, στην οικογένεια, την Εκκλησία την Κοινωνία και τις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας. Να ευχαριστήσουμε τον Θεό για την υγεία μας, να αποκαλύψουμε μέσα μας την χαρά της επάρκειας, της ολιγαρκείας, της απλότητος, της εγκράτειας, της φιλαλληλίας και της προσφοράς προς τους άλλους, ιδιαίτερα εκείνους που χρειάζονται την βοήθεια και την έμπρακτη αγάπη και στοργή μας. Να μάθουμε να προσφέρουμε λίγο χρόνο από τον δικό μας για τους άλλους. Να μοιραζόμαστε τα αγαθά μας με τους πάσχοντες τους φτωχούς και τους αδυνάτους.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή έχει εμπιστοσύνη στους Κληρικούς και λαϊκούς Άρχοντες, οι οποίοι φέρουν το βάρος της καθημερινής ευθύνης και εύρυθμης λειτουργίας των Ναών, των Σχολείων και των λοιπών Οργανώσεων και Συλλόγων μας. Με την είσοδό μας στη Νέα Χρονιά, μαζί με τις εγκάρδιες ευχές μας, να δεχθείτε τις ευχαριστίες μας για τους κόπους και τις φροντίδες σας για τα Κοινά, τα οποία πρέπει όλοι μας να προστατεύουμε ως κόρην οφθαλμού, «σαν τα μάτια μας», παραμερίζοντας μικροφιλοτιμίες και τον εγωϊσμό μας. Με ταπείνωση δε και ιερή διάκριση, να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας για την δόξα του Θεού, την ευστάθειαν των Εκκλησιών και την κατά Θεόν ειρήνη του λαού μας, την πρόοδο και το μέλλον των παιδιών μας, οι οποίοι θα μας διαδεχτούν εις τον κόσμον αυτόν «τη φιλαδελφία εις αλλήλους φιλόστοργοι, τη τιμή αλλήλους προηγούμενοι» (Ρωμ. Κεφ 12, 10). Να μην ξεχνούμε την βασική αυτή αλήθεια ότι σ’ αυτό τον κόσμο, είμαστε «πάροικοι και παρεπίδημοι» και με πίστη αποβλέπουμεν εις την μέλλουσα Βασιλεία του Θεού, όπως διδάσκει η Εκκλησία διά του Αποστόλου Παύλου «ουκ έχομεν ώδε μέλλουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν» (Εβρ. Κεφ. 13, 14).

Έχοντες αυτά τα ιερά διδάγματα κατά νουν, να εναποθέσουμε την μέριμνα και την ζωή μας εις τον Κύριον ημών Ιησού Χριστόν, ο οποίος είναι ο Χορηγός και Αρχηγός και τούτου του Νέου Έτους. Αυτός θα δώσει λύσεις εις τα δικά μας προβλήματα, αλλά και στα τεράστια προβλήματα, οικονομικά, ηθικά, υπαρξιακά και κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Ανθρωπότητα.

Με αυτή την Πίστη και την ιερή προσδοκία, σας χαιρετίζω όλους μετά πολλής αγάπης και τιμής. Το έτος 2012 να είναι ευλογημένο και ειρηνικό από του εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας γεννηθέντος Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Και διατελώ μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

Λονδίνο, Ιανουάριος, 2012

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

No comments: