Saturday 9 March 2013

Τέχνη Ψυχοσαββάτου


Το σημερινό Σάββατο ονομάζεται στη γλώσσα της Εκκλησίας μας Ψυχο-Σάββατο, ή Σάββατο των Ψυχών. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ως φιλόστοργη μητέρα, θυμάται σήμερα και μνημονεύει τους απελθόντες αδελφούς μας και δέεται για την ανάπαυση των ψυχών τους.




Η ικετευτική προσευχή μας χρησιμοποιεί τα γνωστά και γλυκύτατα επιμνημόσυνα ποιητικά λόγια («Μετά πνευμάτων δικαίων...»), όπως επίσης και τις ανάλογες ευχές, που μαλακώνουν την ψυχή και παρηγορούν το πνεύμα.



Μέσα στο πλαίσιο του Ψυχοσαββάτου αξιοποιούνται μάλιστα η έμπνευση και τα καλλιτεχνικά χαρίσματα των πιστών, μελών του στρατευομένου τμήματος της Εκκλησίας. Έτσι, τέτοιες ημέρες βλέπουμε στις εκκλησίες μας τα παραδοσιακά κόλλυβα, με θαυμάσιο τρόπο στολισμένα.



Κάθε πιάτο ή δίσκος με κόλλυβα είναι σαν ένας πεντάμορφος πίνακας ζωγραφικής, δημιούργημα της πίστης και του ταλέντου των ανθρώπων που τιμούν τους αγαπημένους τους κεκοιμημένους, αλλά και τις παραδόσεις και τα έθιμα της Αγίας Ορθοδοξίας!



Θεωρώ πως το συγκεκριμένο αυτό θέμα μας έχει ιδιαίτερη αξία, και βέβαια έντονο συμβολισμό, αν αναλογισθούμε ότι όλες οι φωτογραφίες της παρούσας ανάρτησης είναι από τον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής Harrow ΒΔ Λονδίνου.



Αυτό βέβαια σημαίνει ότι εκείνοι που ετοίμασαν και προσέφεραν τα κόλλυβα είναι Απόδημοι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, που κρατούν με ακρίβεια και με αυστηρότητα τα έθιμα και τις παραδόσεις και προσπαθούν πάντα να μεταλαμπαδεύουν και στις νεώτερες γενεές τα ιδιαίτερα στοιχεία του δικού μας εθνικο-θρησκευτικού πολιτισμού.

1 comment:

Α. Παπαγιάννης said...

Ο Θεός να αναπαύσει όλους τους απανταχού κεκοιμημένους, και να μας δώσει κουράγιο για καλή Σαρακοστή!