Monday 1 June 2015

Σαγήνη


ΣΑΓΗΝΗ είναι η δύναμη της ελκυστικότητος που εκπέμπει αυτός που επιθυμεί να διεισδύσει στα άδυτα των αδύτων του ανθρωπίνου σώματος ή της ψυχής, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που να έλκει και να κάνει τον άνθρωπο να αλλάζει την ζωή του άρδην.


Η ΑΓΙΑ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ είναι σήμερα που γιορτάζουμε σκεπτόμενοι  την σαγήνη που εξέπεμψαν οι Άγιοι Απόστολοι, δύναμη που τους εδόθηκε από το Άγιο Πνεύμα και άλλαξαν τον άνθρωπο εξευγενίζοντας την σκέψη του καθεπέκταση και τα ασθήματά του. Σήμερα αυτό το ονομάζουμε πολιτισμό. Και είναι πολιτισμός όταν ο λύκος γίνεται αγαθός και πράος σαν αρνί.

Τη δύναμη  αυτή  της σαγήνης μπορεί κάποιος με λόγια ή και με έργα   να εκπέμπει,  ανάλογα  με τις διαθέσεις του και να παρασύρει στο καλό ή στο κακό, η ανθρώπινη ιστορία  έχει πολλά παραδείγματα να επιδείξει επ΄αυτού. Χάρισμα είναι αυτός που κατέχει την δύναμη του λόγου  και μπορεί να μετατρέπει το μαύρο σε λευκό με τέτοιο τρόπο και να βαπτίζει το ψέμα σε αλήθεια, παρασύροντας ακόμη και μία ολόκληρη χώρα στην  καταστροφή.

Αλλά όταν ο λόγος είναι γέννημα  αγάπης προς τον  συνάνθρωπο, τότε η αύρα που αναδύει  η αλήθεια  γίνεται κάθε ημέρα ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ.  Θεέ μου τί δύναμη είναι αυτή που  αοράτως  εξέπεμψε το ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ! 

Το Άγιο Πνεύμα μεταμόρφωσε τους ασήμαντους ψαράδες σε μεγαλύτερους της Οικουμένης  Διδασκάλους, διδάσκοντας  δι αυτού του τρόπου τον πτωχό  άνθρωπο,  το μεγαλείο της ταπεινοφροσύνης, που είναι  φρόνιμα θεϊκό, γι αυτό  και  είναι πολύ μεγάλο.

Όλοι όσοι έδέχθηκαν  την σαγήνη αυτή, είναι σήμερα πρωτοπόροι  σε ευαγή Ιδρύματα ανθρωπισμού και απεριορίστου αγάπης, δεχόμενοι  δι αυτού του τρόπου το Άγιο Πνεύμα στην  ψυχή και στα έργα τους.

Εύχομαι ολόψυχα η Εορτή του ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ  που τιμούμε σήμερα, να καθοδηγεί τα βήματα  του Ελληνισμού  και  ιδιαίτερα  αυτών οι οποίοι κρατούν την τύχη του.
 
Νικόλαος Πούλιος
Ομότιμος Αρχιγραμματέας Ι.Α. Θυατείρων & Μ.Β.

No comments: