Thursday 30 July 2015

Κοινοτικός Εορτασμός & Χειροτονία Ιερέα


ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ HARROW ΒΔ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες ο επίσημος Ετήσιος Εορτασμός στην Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος Harrow και Περιχώρων, στο ΒΔ Λονδίνο, με την ευκαιρία της Εορτής των Προστατών της Κοινότητας Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού και Αγ. Παρασκευής της Αθληφόρου.


Κατ’ αρχάς οι Προστάτες Άγιοί μας τιμήθηκαν, όπως ορίζει η Παράδοση της Εκκλησίας μας, με Πανηγυρικές Ακολουθίες και Τελετές. Συγκεκριμένα το Σάββατο 25η Ιουλίου το βράδυ τελέστηκε Μέγας Εσπερινός και την Κυριακή 26η Ιουλίου το πρωΐ Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προς τιμήν της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγορίου, στη διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε τον άξιο Ιεροδιάκονό του για μια πενταετία π. Παύλο Λάμπρου σε Πρεσβύτερο.


Στο νέο Ιερέα ο Άγιος Θυατείρων του έδωσε παράλληλα με το όνομα Παύλος και το όνομα Παρασκευάς, προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής, που εόρταζε την ημέρα εκείνη. Τον συμβούλεψε δε να ακολουθεί στη ζωή και στην ιερατική του διακονία το τολμηρό και ομολογητικό παράδειγμα του Αγίου Ερμολάου, που επίσης εόρταζε την ημέρα εκείνη, ο οποίος υπήρξε Ιερομάρτυρας της Εκκλησίας, καθώς επίσης Κατηχητής και Βαπτιστής του Αγίου Παντελεήμονος.


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε, στους Κοινοτικούς χώρους, μεγάλο Κοινοτικό Πανηγύρι. Οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Παντελή Δημοσθένους και οι Κυρίες της Βοηθητικής Αδελφότητας της Κοινότητας, με επικεφαλής την Πρόεδρο κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, είχαν ετοιμάσει σουβλάκια, και πολλά άλλα παραδοσιακά φαγητά, γλυκά και ποτά, προς τέρψη των πολλών μελών και φίλων της Κοινότητας, που είχαν προσέλθει για να λάβουν την ευλογία των Αγίων Παντελεήμονος και Παρασκευής στη ζωή, τις οικογένειες και τα έργα τους. Το Πανηγύρι διανθίζονταν και από ωραία ελληνική μουσική.


Στη διάρκεια της Πανηγύρεως, με πρωτοβουλία του Προέδρου των Νέων Επιστημόνων της Κοινότητας κ. Παναγιώτη Αργυρού, βγήκε και μια ωραία φωτογραφία selfie, σύμφωνα με τη σύγχρονη συνήθεια των νέων ανθρώπων της εποχής μας, που απεικονίζει τον Σεβασμιώτατο Άγιο Θυατείρων, τον νεοχειροτονηθέντα Ιερέα, τον Ιερέα της Κοινότητας και τον κ. Αργυρού, όλους πρόσχαρους και χαμογελαστούς.


Το βράδυ της Κυριακής, παραμονή της Εορτής του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Λιτάνευση της Ιεράς Κτητορικής Εικόνος του Ιερού Ναού μας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιερέας και Ιατρός Αρχιμ. Δρ. Χρυσόστομος Τύμπας, ο οποίος προσέφερε στους προσκυνητές πολλή τροφή για την ψυχή και την σκέψη τους, με την θαυμάσια θεολογική κι αγιολογική ομιλία του.


Τη Δευτέρα 27η Ιουλίου, ανήμερα της Εορτής του Αγίου Παντελεήμονος, τελέσθηκε Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τροπαίου κ. Αθανασίου, ο οποίος ομίλησε προς το εκκλησίασμα με ιδαίτερη έμπνευση και γλαφυρότητα, υπογραμμίζοντας την προσφορά του Αγίου Παντελεήμονος ως ιατρού και αναφέροντας σύγχρονα παραδείγματα αφοσιωμένων στο καθήκον τους ιατρών, που με τον τρόπο αυτό συνεχίζουν την παράδοση της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, η οποία ήταν στο κέντρο της ζωής και διακονίας του Αγίου Παντελεήμονος.


Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχαν αρκετοί κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, καθώς επίσης και πολλοί λαϊκοί επίσημοι, όπως Πρόεδροι Κοινοτήτων και Ομογενειακών Συλλόγων, εκπαιδευτικοί της Παροικίας και άλλοι. Επίσης, την Κοινοτική Πανήγυρη τίμησε με την υψηλή παρουσία του και ο νεοαφιχθείς Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Λονδίνο κ. Ιωάννης Κουκουλαρίδης. Σε όλους τους παραπάνω προσφέρθηκε αντίγραφο της κτητορικής εικόνας του Ναού.


Τους επισήμους και τους ευλαβείς προσκυνητές υποδέχονταν όλες αυτές τις ημέρες στην πανηγυρίζουσα Κοινότητα ο Ιερ. Προϊστάμενος Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, ο εορτάζων Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους, ο Κτήτορας και Μέγας Ευεργέτης κ. Πανίκος Ηροδότου και οι λοιποί Κοινοτικοί παράγοντες.


Ας ευχηθούμε ολόψυχα οι Μεγαλομάρτυρες και Ιαματικοί Άγιοι της Κοινότητας, Άγιος Παντελεήμων και Αγία Παρασκευή, να είναι πάντα βοηθοί και πρεσβευτές όλων στο θρόνο του Αγίου Θεού μας και να μας ενισχύουν στο δύσκολο και ανηφορικό δρόμο της χριστιανικής ζωής!

No comments: