Wednesday 14 October 2015

Προσκύνημα στη Νότια Ελλάδα


Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Harrow - ΒΔ Λονδίνου οργάνωσε προσκυνηματική εκδρομή στη Νότια Ελλάδα, μεταξύ 4-10 Οκτωβρίου τ.έ. Η εκδρομή αυτή έγινε με πρωτοβουλία της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών «Αγ. Αγάθη», στην οποία προεδρεύει η κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, καθώς και της Ομάδας Νέων Επιστημόνων και Επαγγελματιών της Κοινότητας, στην οποία προεδρεύει ο κ. Παναγιώτης Αργυρού.


Στην εκδρομή συμμετείχαν 41 άτομα, όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων ήταν Εκκλ. Επίτροποι, μέλη της Βοηθ. Αδελφότητας Κυριών, μέλη της Ομάδας Νέων Επιστημόνων, μέλη και φίλοι της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος. Αρχηγός της εκδρομής ήταν ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας.


Η εκδρομή είχε τετραπλό χαρακτήρα: προσκυνηματικό, εκπαιδευτικό, φιλανθρωπικό και ψυχαγωγικό. Ήταν δηλαδή μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία με διάφορες διαστάσεις, τέτοιες που ανέβαζαν τους συμμετέχοντες υπεράνω από τη γήϊνη και χοϊκή πραγματικότητα και προσέφεραν σε όλους γνήσια πνευματική και ηθική αναβάθμιση και άνωθεν ευλογία.


Ανάμεσα στα ιερά προσκυνήματα της Κεφαλονιάς που είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ήταν η Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου, όπου τελέσαμε Ιερή Παράκληση Υπέρ Υγείας των προσκυνητών ενώπιον του θαυματουργικά σωζόμενου Ιερού Σκηνώματος του Προστάτου της Νήσου Αγίου Γερασίμου. Επίσης, ο Ιερός Ναός της Παναγίας Λαγγουβαρδιώτισσας, της επονομαζόμενης «Φιδούσας», στο χωριό Μαρκόπουλο, με τα αμέτρητα θαύματα υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως των ευλαβών προσκυνητών της.


Τέλος δε, η Ιερά Μονή του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, στην οποία είχαμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε λείψανο του δεξιού ποδιού του Απ. Ανδρέου. Στο μοναστήρι αυτό μάθαμε την άκρως συγκινητική πληροφορία ότι μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου 2014 στην Κεφαλονιά, οπότε καταστράφηκαν τα γηροκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου, οι τρόφιμοί τους, 90 τον αριθμό, μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται από τότε στην εν λόγω Ιερά Μονή Απ. Ανδρέου. Η Ιερά Μονή τους περιθάλπει, τους φροντίζει και τους προσφέρει στέγη και φαγητό τελείως δωρεάν. Αυτή είναι μια σημαντικότατη προσφορά της τοπικής Εκκλησίας Κεφαλληνίας προς τους ηλικιωμένους της περιοχής.


Αναφορικά με την εκπαιδευτική διάσταση της εκδρομής μας, είχαμε την ωραία ευκαιρία να επισκεφθούμε στον Πόρο της Κεφαλονιάς έναν Μυκηναϊκό Θολωτό Τάφο, που χρονολογείται από το 1350 π.Χ. και πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχει κάποια σχέση και με τον μυθικό βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα.


Στην Αρχαία Κόρινθο ξεναγηθήκαμε στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο, μέσα στον οποίον βρίσκεται ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα και το Βήμα όπου το 52 μ.Χ. κήρυξε τον χριστιανισμό στους Κορινθίους ο Απόστολος των Εθνών Παύλος.


Η ημερήσια κρουαζιέρα μας στα νησιά του Σαρωνικού κόλπου μας έδωσε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στον αρχαίο ναό της Αφαίας, στο βορειοανατολικό μέρος της Αίγινας, και να προσκυνήσουμε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος και στον Ιερό Ναό του Αγ. Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, του αποκαλούμενου Αγίου της στοργής και της συγνώμης.


Η εκδρομή μας είχε βεβαίως -όπως προείπαμε- και φιλανθρωπική διάσταση. Την τελευταία ημέρα επισκεφθήκαμε το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, το οποίο λειτουργεί στο Μάτι Αττικής, μέσα στο χώρο της Κοινοβιακής Γυναικείας Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος. Το εν λόγω Ίδρυμα φιλοξενεί σήμερα 45 ορφανά παιδιά και δεν λαμβάνει καμία απολύτως κρατική επιχορήγηση. Τα έσοδα του Ιδρύματος προέρχονται από τις μικρές ή μεγάλες δωρεές που προσφέρουν ιδιώτες, εταιρείες και οργανισμοί.


Η Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος υποστηρίζει τα τελευταία χρόνια οικονομικά το Ίδρυμα αυτό. Κατά την επίσκεψή μας αυτή προσφέραμε πολλά ρούχα, παπούτσια, σχολικά είδη και παιχνίδια για τα παιδιά, κι επίσης το σεβαστό ποσό των 3615 ευρώ.


Η εκδρομή μας αυτή ήταν άλλη μια σημαντική εκδήλωση της Κοινότητάς μας, η οποία προσέφερε στους συμμετασχόντες πολύτιμες γνώσεις, ιερές εμπειρίες και ανεπανάληπτα βιώματα, τα οποία εμπλούτισαν ψυχικά και πνευματικά όλους τους προσκυνητές.

Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

No comments: