Thursday 15 October 2015

Ναός της Αφαίας


Στο πρόσφατο ταξίδι μας στην Πατρίδα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τον αρχαίο ναό της Αφαίας, ο οποίος δεσπόζει στην κορυφή πευκόφυτου λόφου στο βορειοανατολικό μέρος της Αίγινας.


Ο εν λόγω ναός χτίστηκε στα 500 περίπου π.Χ. πάνω στα ερείπια παλιότερου ναού. Θεωρείται ως ο καλύτερα διατηρημένος σήμερα στην Ελλάδα αρχαϊκός ναός.


Οι πληροφορίες που έχουμε για τα ναό είναι ελάχιστες. Δε γνωρίζουμε ούτε τους αρχιτέκτονες ούτε ποιος επιμελήθηκε τη γλυπτή διακόσμηση ούτε ακόμη πόσα χρόνια χρειάστηκαν για την αποπεράτωσή του.


Γνωρίζουμε πάντως ότι βαθμιαία το ιερό παρήκμασε και μόνο λίγες εργασίες επισκευών σημειώθηκαν τον 4ο αι. π.Χ.


Ο 3ος αιώνας π.Χ. ήταν περίοδος μεγάλης παρακμής και προς το τέλος του 2ου αι. π.Χ. ο χώρος είχε πια εγκαταλειφθεί. Μετά την εγκατάλειψή του το μνημείο παρέμεινε ορατό και εντυπωσιακό στο λόφο.


Η πρώτη έρευνά του έγινε το 1811 από τον αρχιτέκτονα Ch. R. Cockerell και το φίλο του βαρώνο von Hallerstein, που επισκέφθηκαν το χώρο και ανέσκαψαν τα γλυπτά των αετωμάτων, τα οποία μετέφεραν στην Ιταλία. Από εκεί το 1828 κατέληξαν στο Μόναχο, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα και εκτίθενται στη Γλυπτοθήκη.

1 comment:

Α. Παπαγιάννης said...

Τελικά ο λόρδος Έλγιν είχε πολλούς... ομότεχνους.
Ωραία παρουσίαση, ευχαριστούμε.