Sunday 1 November 2015

+ Ρόδα Ορφανίδου - Παπανικολάου


Μόλις πληροφορηθήκαμε -από τον Ομογενειακό τύπο- την αναχώρηση της Ρόδας Παπανικολάου από τη σκηνή του βίου τούτου και σπεύδουμε να της αφιερώσουμε την παρούσα ανάρτηση.


Η Ρόδα, η οποία προσέφερε σε όλους μας μαθήματα ανθρωπιάς και γνήσιου πατριωτισμού, είχες τη δική της ιστορία. Περιληπτικά ο πολυτάραχος βίος της είχε ως εξής:

Γεννημένη το 1939 στο Καστανόχωμα Δράμας, με καταγωγή από τον ιστορικό Πόντο, έμεινε ορφανή και από τους δύο γονείς σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών. Μεγάλωσε στο ορφανοτροφείο της Ξάνθης, μακριά από τα τέσσερα αδέλφια της, που είχαν σκορπίσει.

Στα δεκαεπτά της επιστρέφει στη Δράμα, όπου ζει λίγα χρόνια. Στη συνέχεια πηγαίνει στην Αθήνα, σε μία μακρινή συγγενή, αναζητώντας μία καλύτερη μοίρα. Η τύχη τελικά της χαμογέλασε, όπως έλεγε η ίδια. Παντρεύτηκε και απόκτησε δύο παιδιά από ένα λατρευτό σύζυγο, τον Κύπριο στην καταγωγή Νεοκλή Παπανικολάου, αξιωματικό του Αγγλικού στρατού, που όμως έμελλε να αναχωρήσει κι αυτός πολύ ενωρίς από την παρούσα ζωή.


Στο Λονδίνο, όπου έζησε περίπου σαράντα χρόνια, ασχολήθηκε ενεργά με θέματα της Παροικίας. Προσέφερε στα Ελληνικά Σχολεία και διατέλεσε επί δεκαοκτώ χρόνια Πρόεδρος στο Σχολείο του Στρέταμ στο Νότιο Λονδίνο, ενώ προσέφερε επίσης για την ίδρυση και του πρώτου Ελληνορθόδοξου Σχολείου Αγ. Κυπριανού στη Μεγάλη Βρετανία.

Κάποια στιγμή πληροφορήθηκε για την ανέχεια των συν-Ελλήνων της Γεωργίας και έλαβε άμεσα την απόφαση να κινήσει να μεταβεί εκεί, με δικά της έξοδα, και να διαπιστώσει με τα ίδια της τα μάτια την κατάσταση. Όταν είδε τι πραγματικά συνέβαινε εκεί, επέστρεψε στο Λονδίνο, ίδρυσε την Επιτροπή Συμπαράστασης Ελλήνων της Γεωργίας, στην οποία προήδρευε η ίδια, και με τη βοήθεια των Ομογενών του Λονδίνου άρχισε κατ’ αρχάς να ενημερώνει τον Οικουμενικό Ελληνισμό για τις δυσκολίες των αδελφών μας στη Γεωργία, αλλά επίσης να συλλέγει χρήματα, μέσα από πολλές και διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, τα οποία μετέφερε η ίδια στους Έλληνες της Γεωργίας για πολλά χρόνια.

Όλα τα χρόνια της δράσης της συγκεντρώθηκαν πάνω από 150 χιλιάδες δολάρια, τα οποία η Ρόδα μοίρασε προσωπικά σε εκατοντάδες ομογενείς, που δεν είχαν βοήθεια από πουθενά. Δόθηκαν επίσης χρήματα για να γίνουν περίπου 250 άμεσες χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και χημειοθεραπείες, κάποιες από τις οποίες ήταν και σωτήριες για τους ασθενείς. Συστηματική βοήθεια παρείχε επίσης σε τέσσερα σχολεία και σε ένα ορφανοτροφείο στο Κοτζόρι, με 85 παιδιά ελληνικής και μη καταγωγής.

Μια από τις πλέον επιτυχημένες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος στο ΒΔ Λονδίνο, στις 17 Φεβρουαρίου 2008, όπου εκατοντάδες Ομογενείς και άλλοι συγκεντρώθηκαν και προσέφεραν από το περίσσευμα ή υστέρημά τους, για τον ιερό αυτό σκοπό.


Μετά την εξαιρετική εκείνη εκδήλωση η Ρόδα ανεχώρησε και πάλι για τη Γεωργία, και όργωσε για άλλη μια φορά τη χώρα, μοιράζοντας προσωπικά την οικονομική βοήθεια, μετά από υπόδειξη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας.

Η Επιτροπή Συμπαράστασης Ελλήνων της Γεωργίας τελούσε πάντα υπό την αιγίδα του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγορίου και είχε την υποστήριξη πολλών Κοινοτήτων, Σχολείων, Τραπεζών, Οργανώσεων και Ομογενών του Λονδίνου.

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, η Κυβέρνηση της Γεωργίας και άλλοι Φορείς τίμησαν τη Ρόδα, για τη μεγάλη φιλανθρωπική της δραστηριότητα.

Η ίδια έλεγε: «Κάθε φορά που επισκέπτομαι τη χώρα αυτή σπαράζει η καρδιά μου. Η κατάσταση βέβαια έχει βελτιωθεί αρκετά από το 1997, όταν δεν υπήρχε ούτε ηλεκτρικό, υπάρχουν όμως και σήμερα οικογένειες που δεν έχουν τα χρήματα να αγοράσουν ακόμα και το καθημερινό ψωμί, άρρωστοι που δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους. Συγκινούμαι και παίρνω κουράγιο από τα δάκρια χαράς των ανθρώπων που βοηθάμε, ώστε να συνεχίσω με μεγαλύτερη δύναμη. Θέλω όμως να ξέρετε ότι όλοι τους είναι περήφανοι που φέρουν το όνομα του Έλληνα. Πέρασαν πολλά βάσανα και πάντα ήταν μόνοι. Σήμερα ξέρουν ότι, αν μη τι άλλο, τους σκεφτόμαστε και δεν είναι πια τα ξεχασμένα αδέλφια μας».

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου παρέδωσε την αγαθή ψυχή της στον Κύριο και ανήμερα της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου ετάφη στη μητρική γη της Δράμας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Πατρίδας που τη σκεπάζει κι ο Άγιος Θεός μας ας κατατάξει την ψυχή της εν χώρα ζώντων.

No comments: