Sunday 15 November 2015

Εγκύκλιος για Νηστεία Χριστουγέννων


Προς τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, Αξιοτίμους Προέδρους και τα Μέλη των Επιτροπών των Εκκλησιών, των Βοηθητικών Αδελφοτήτων Κυριών και Δεσποινίδων, των Σχολικών Εφορειών, τους Κηδεμόνες και το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας.

Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

Με την είσοδό μας εις την ιερήν αυτή και αυτόχρημα χαρούμενη και γιορταστική χριστιανική περίοδο χαιρετίζουμε όλους εγκαρδίως και σας ευχόμαστε υγεία και πρόοδο πνευματική και ευλογημένη από τον Χριστό.


Από την Κυριακή 15η Νοεμβρίου, μπαίνουμε στην ιερά περίοδο των Χριστουγέννων. Από την εορτή των Εισοδίων της Παναγίας, θα ψάλλουμε τους δοξολογικούς ύμνους των Χριστουγέννων «Χριστός γεννάται, δοξάσατε, Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε, Χριστός επι γής υψώθητε» (Καταβασίες Χριστουγέννων).

Η Εκκλησία, σαράντα  μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, μας υπενθυμίζει το υπερκόσμιον αυτό Γεγονός και μας καλεί να προετοιμαστούμε ψυχικά και σωματικά, και σαν  άτομα και σαν οικογένεια, και σαν Κοινωνία Χριστιανική, να υποδεχθούμε τον Χριστόν. Οι επιχειρηματίες και οι άνθρωποι της αγοράς ήδη έχουν εκθέσει τα εμπορεύματά τους τα Χριστουγεννιάτικα, και οι κατά τόπους Χριστιανοί -σύμφωνα με την παράδοσή τους- άνοιξαν την ψυχή τους για να εκφράσουν τα μύχια των αισθημάτων τους για τον Θεάνθρωπο Χριστόν, ο οποίος άνοιξε τους ουρανούς και κατέβη στη γη «γενόμενος εκ γυναικός γενόμενος υπό νόμον» (Γαλ. Δ, 4) όπως χαρακτηριστικά γράφει ο θείος Παύλος. Είναι περιττό να επαναλάβω, αδελφοί και πατέρες, ότι τα Χριστούγεννα είναι η εορτή της Ανθρωπότητος όλης, γιατί μιλούν για την οικογένεια, για την θεία Αγάπη που συγκαταβαίνει για να μεταφέρει το αιώνιον Μήνυμα της θείας Φιλανθρωπίας προς το Ανθρώπινο Γένος. Η περίοδος αυτή μας υπενθυμίζει  την αγάπη προς τους άλλους, τους ασθενείς, τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους, τα ορφανά, τις χήρες, τους αιχμαλώτους και τους περιφρονημένους, τους εμπολέμους και όλους εκείνους οι οποίοι χρειάζονται την έμπρακτη και ενεργουμένη αγάπη μας, και προπάντων το έλεος και την φιλανθρωπία του Θεού.

Αυτό τον μήνα είχαμε το ιερό προνόμιο να έχουμε μαζί μας, τον Οικουμενικόν ημών Πατριάρχην Κωνσταντινουπόλεως, κ.κ. Βαρθολομαίον, ο οποίος ήταν επίσημος προσκεκλημένος της Αυτού Χάριτος του Αρχιεπισκόπου Canterbury κ. Justin Welby. Η φυσική του παρουσία στο Λονδίνο έδωκε την ευκαιρία στο Ποίμνιο αυτής της Βιβλικής Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, να τον υποδεχθεί, να τον φιλοξενήσει και να ζητήσει τις ευχές και τις ευλογίες του. Η συνάντηση του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου με τον Αρχηγόν της Αγγλικανικής Εκκλησίας ενίσχυσε τους δεσμούς και την φιλία  μεταξύ των δύο Εκκλησιών οι οποίες ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού -του Αρχηγού της ανά την Οικουμένη Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας-, να τονίσουν την αλληλεγγύη, την συνεργασία, αλλά και την προσευχή για εκείνους οι οποίοι γίνονται θύματα βίας και απάνθρωπης και σκληρής εκμετάλλευσης από τους συνανθρώπους τους.

Οι μέρες αυτές πρέπει να αφιερωθούν στην προσευχή και την φροντίδα των άλλων προπάντων δε, να ανανεώσουμε τις μεγάλες αξίες του Χριστιανισμού, οι οποίες καλλιεργούν το «κατ’εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» του ανθρώπου, και μας μορφώνουν κατά Θεόν «μέχρι καταντήσωμεν οἱ πάντες εἰς τήν ἑνότητα τῆς πίστεως καί τῆς ἐπιγνώσεως τοῦ υἱοῦ τοῦ Θεοῦ, εἰς ἂνδρα τέλειον, εἰς μέτρον ἡλικίας τοῦ πληρώματος τοῦ Χριστοῦ» (Εφεσ. Δ, 13).

Υπενθυμίζουμε την εκτενή προσευχή, τον τακτικό Εκκλησιασμό και την μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων, την πνευματική και φυσική νηστεία, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη  με τη φιλανθρωπία και το μοίρασμα των αγαθών μας με τους άλλους, εκείνους οι οποίοι έχουν χρείαν και αναμένουν έμπρακτον τρόπον έκφρασης της αγάπης και της αλληλεγγύης μας.

Να μην λησμονούμεν ότι η αγάπη για τους άλλους «είναι χαραμάδα της Αιωνιότητος».  Γιαυτό επαναλαμβάνουμε στην προσευχή μας την ιερή φράση «δόξα σοι ο Θεός». Όπως δε ελέχθη χαρακτηριστικά απ΄τον Άγιο Τύχωνα, πνευματικό του Αγίου Παϊσίου, «το Κύριε ελέησον έχει 100 λίρες, το δόξα σοι ο Θεός έχει 1000 λίρες». Γιαυτό να επαναλαμβάνετε τούτη την προσευχή.

Εύχομαι σε όλες και όλους, κάθε αγαθόν από του Κυρίου και την πίστη των Αγίων Προφητών οι οποίοι οραματίστηκαν τη χαρά της Χριστογένεσης, εμείς δε οι Χριστιανοί και ολόκληρη η Ανθρωπότητα την απολαμβάνομεν  και την εορτάζομεν λαμπροφανώς μέχρι σήμερα.

Προσεύχομαι όπως ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός μας αξιώσει με υγεία να φθάσουμε τα Χριστούγεννα και με ειρήνη και ομόνοια όλη η Οικουμένη να γιορτάσει το θείο τούτο Γεγονός που άλλαξε τα ήθη και τον Πολιτισμόν και τη ζωή αμέτρητων εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη μας και διατελώ μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

Λονδίνο, Νοέμβριος 2015

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

Να αναγνωσθεί από Άμβωνος αντί Κηρύγματος την Κυριακή 15-11-2015

No comments: