Thursday 1 December 2016

Χωριό «Μπελογιάνης» [ΣΤ΄]

Ιερός Ναός (Η εξωτερική πλευρά)

Στην είσοδο του Ελληνοχωρίου της Ουγγαρίας, στη δεξιά όχθη του κεντρικού δρόμου, καλωσορίζει τους επισκέπτες, ο Ελληνορθόδοξος Ιερός Ναός, που είναι αφιερωμένος στον Άγ. Δημήτριο και στους Αγ. Κωνσταντίνο & Ελένη.



Ο Ιερός Ναός βρίσκεται μέσα σε ένα όμορφο και περιποιημένο χώρο, ο οποίος έχει καταπράσινο χόρτο, δένδρα και πολλά λουλούδια, κυρίως τριανταφυλλιές, και είναι περιτριγυρισμένος από καλοκατασκευασμένη μάντρα. Όλος ο χώρος ονομάζεται «Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου»!



Ο αρχιτεκτονικός τύπος του Ναού είναι βυζαντινός σταυροειδής μετά τρούλου, με καμπαναριό στην πρόσοψή του. Αυτή είναι φυσικά μια παραδοσιακή μορφή, η οποία συναντάται πολύ στην Πατρίδα.



Προφανώς οι Ομογενείς του Μπελογιάννη ήθελαν να έχουν ένα άμεσο σημείο αναφοράς και σύνδεσης με τους τόπους καταγωγής τους. Ένα εκκλησιαστικό κτήριο που να τους ενώνει, να τους εμψυχώνει και να τους ανανεώνει πνευματικά.



Στον προαύλιο χώρο του Ναού έχει κατασκευασθεί ένα όμορφο ελληνικότατο μνημείο, που έχει τη μορφή κενοταφίου, ενώ πάνω του έχει κτισθεί μια κολώνα ιωνικού ρυθμού. Το μνημείο είναι αφιερωμένο «Στους Μάρτυρες της Ελευθερίας»! Εκεί τελούνται οι Εθνικές Εορτές και πραγματοποιούνται οι παραδοσιακές καταθέσεις στεφάνων.

No comments: