Tuesday 27 December 2016

Πρωτοχρονιά σε όλο τον κόσμο

Περάσαμε μια δύσκολη χρονιά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, χωρίς να θέλω να μιλήσω πολιτικά. Aποτελέσματα της δυσαρέσκειας του κόσμου ήταν το γνωστό Brexit, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η άνοδος όλων των ακραίων κομμάτων. Μετανάστευση λόγω της λιτότητας, πρόσφυγες απόρροια των πολέμων και των σκλαβοπάζαρων (υποτίθεται ότι απαγορεύτηκαν πριν πολλά χρόνια, αλλά υπάρχουν ακόμα), φτώχεια και εξαθλίωση συνανθρώπων μας, βία και τρομοκρατικά χτυπήματα, θάνατοι αθώων. Αφήνουμε πίσω μας το 2016 έχοντας φορτωθεί όλες αυτές τις αρνητικές σκέψεις. Προχωράμε μπροστά σκεφτόμενοι αισιόδοξα, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος τελικά. Σε λίγες μέρες μπαίνει η καινούρια χρονιά, εμείς την υποδεχόμαστε με το σπάσιμο του ροδιού και με την κοπή της βασιλόπιτας. Και τα δύο αυτά έθιμα, σκοπό έχουν την καλοτυχία.


Ποιά είναι όμως τα έθιμα άλλων χωρών για την προσδοκόμενη καλοτυχία του νέου έτους; Έκανα μια μικρή έρευνα σήμερα και σας παρουσιάζω πρωτότυπα έθιμα άλλων χωρών για την Πρωτοχρονιά.

Ας ξεκινήσουμε με την Ισπανία. Πριν τέσσερα χρόνια γιόρτασα την Πρωτοχρονιά με έναν φίλο μου Ισπανό στο Λονδίνο σε μια παμπ. Αφού ήπιαμε τις μπύρες μας και ανταλλάξαμε τις πατροπαράδοτες ευχές, ο Ισπανός φίλος μου έβγαλε από την τσάντα του ένα πλαστικό μπολ με σταφύλια και μας προέτρεψε να φάμε μερικές ρόγες. Σύμφωνα με την ισπανική παράδοση, τα σταφύλια φέρνουν καλοτυχία για τη νέα χρονιά.

Οι Δανοί σπάνε πιάτα στο κατώφλι του σπιτιού τους για να έχουν καλή χρονιά. Πριν πολλά χρόνια εμείς οι Έλληνες σπάγαμε πιάτα στις ταβέρνες, για να δείξουμε την έγκρισή μας στον εκάστοτε τραγουδιστή!

Στην Ιρλανδία οι ανύπαντρες γυναίκες βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους κλαδιά γκι το βράδυ της Πρωτοχρονίας, για να τους φέρει η νέα χρονιά έναν πολυπόθητο γαμπρό, μια καλή τὐχη!

Στην Ολλανδία καίνε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα για να φύγουν τα κακά του προηγούμενου χρόνου, με απώτερο σκοπό να υποδεχτούν χαρμόσυνα το νέο έτος.

Στη Νότιο Αφρική οι κάτοικοι πετούν έξω όλες τις παλιές τους ηλεκτρικές συσκευές, οι φτωχότερο περίοικοι σπεύδουν να τις μαζέψουν.

Στις Φιλιππίνες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχουν έθιμο να φοράνε μόνο πουά ρούχα και να τρώνε μόνο στρογγυλές τροφές για να έχουν καλή τύχη. Στρογγυλό είναι το σχήμα των κερμάτων, του αναμενόμενου πλούτου δηλαδή.

Στην Βραζιλία οι άνθρωποι ρίχνουν λευκά λουλούδια στη θάλασσα, προς αποφυγή του κακού. Το γεύμα τους είναι συνήθως όσπρια, που συμβολίζουν την αφθονία.

Στην Κίνα γιορτάζουν την έλευση του νέου έτους με την μορφή του δράκου, με μουσικές, φαναράκια και τραγούδια.

Οι Ινδοί καλοδέχονται τη νέα χρονιά μέσα από το φως των κεριών και το τελετουργικό μπάνιο στον ποταμό Γάγγη.

Οι Αυστραλοί υποδέχονται το νέο έτος χτυπώντας στους δρόμους κατσαρόλες και τηγάνια.

Στην Τουρκία πετάνε τα ρόδια από το μπαλκόνι τους, φυσικά το έθιμο της Τουρκίας μοιάζει με το δικό μας.

Στην Κολομβία περπατάνε γύρω απο το τετράγωνο κρατώντας μια άδεια βαλίτσα για να είναι γεμάτη η χρονιά τους με νέα ταξίδια και εμπειρίες.

Στην Κύπρο ψήνουν και φτιάχνουν τα γνωστά χριστόψωμα.

Ασχέτως με το έθιμο που ενστερνίζονται οι ντόπιοι, ας ευχηθούμε σε όλους μια καλή χρονιά 2017! Μακάρι να είναι γεμάτη μόνο με χαρές!

Εύη Ρούτουλα

No comments: