Sunday 11 December 2016

Γυναίκες του Βυζαντίου

A΄ ART THESSALONIKI INTERNATIONAL
CONTEMPORARY ART-FAIR 2016
AND “WOMEN OF BYZANTIUM”

A΄ ART THESSALONIKI ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ 2016
και «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ»

Η Α΄ ΑRT THESSALONIKI Διεθνής Έκθεση Mοντέρνας Τέχνης είναι πλεον γεγονός.


Διεξήχθη 1-4 Δεκεμβρίου 2016 στον χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως  Θεσσαλονίκης, στον τεράστιο χώρο του περιπτέρου 10, στο κέντρο  της συμπρωτεύουσας με διοργανωτή τον κο Παντελή Τσάτση (γκαλερίστα), και πλήθος ανθρώπων με πολλές και διαφορετικές ιδιότητες από όλους τους χώρους. Ανώτατες  Σχολές  Καλών και Εφηρμοσμένων Τεχνών, όπως η ΑΣΚΤ ΑΠΘ και ΑΣΚΤ Δυτικής Μακεδονίας - Φλώρινας, γκαλερίστες, Μουσεία Τέχνης και όλων των ειδών, μαρκετίστες, διαφημιστές, Τύπος, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ΜΚΟ, Καλλιτέχνες, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διοργανωθεί η πρώτη έκθεση γκαλεριστών και να έρθουν στην πόλη μας Γκαλερι από όλο τον κόσμο, άνθρωποι της Τέχνης, άνθρωποι που υποστηρίζουν την Τέχνη, άνθρωποι που συλλέγουν αγοράζοντας Τέχνη και φυσικά Φιλότεχνοι, άνθρωποι που αγαπούν, επικοινωνούν με την Τέχνη, την απολαμβάνουν και την μεταδίδουν.


Εδώ κάπου  λοιπόν θα ακολουθήσουμε το ταξίδι των «Γυναικών του Βυζαντίου» της Ελισάβετ Λίζας Σουρή, ζωγράφου, Αγιογράφου, καθηγήτριας Βυζαντινών Τεχνών, συντηρήτριας Βυζαντινών κειμηλίων και γράφουσας το κείμενο τούτο.


Αφετηρία υπήρξε όσο και να φανεί περίεργο, ένα like στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το γνωστό μας facebook! Ένα like λοιπόν στην σελίδα της UNESCO, που άνοιγε επίμονα καθημερινά δίπλα στο χρονολόγιο.

Ποιός συντηρητής δεν θέλει να λαμβάνει νέα από τον διεθνή Οργανισμό που προστατεύει τα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς! Ένας σύνδεσμος - link εμφανίστηκε και η σελίδα άνοιξε σε γλώσσα γειτονικής χώρας  χωρίς δυνατότητα μετάφρασης. Ημέρες μετά η  μετάφραση έδινε στοιχεία για ένα διαγωνισμό λογοτύπων κέντρου της UNESCO, πολύ διαφορετικό αντικείμενο από τις Τέχνες που ασκούσα. Εστάλησαν στην UNESCO  ζωγραφικά σχέδια με χρώμα και σχέδια γραμμικού σχεδίου με μολύβι, αυτά  που είχα την δυνατότητα και το ταλέντο να δημιουργήσω, προκρίθηκαν, βραβεύτηκα και το έπαθλο μια ατομική Έκθεση Βυζαντινής Τέχνης  στον Δήμο Σπάρτης και Μυστρά, στο «Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού», στα πλαίσια της διοργάνωσης του Α΄ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ με τίτλο Byzantine Bridges from the Past to the Futureτου IEMC for UNESCO - INTERCULTURAL EUROMEDITERRANEAN CENTRE for UNESCO, επισήμου και αναγνωρισμένου Κέντρου της UNESCO που δραστηριοποιείται στις χώρες της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής της Ερυθράς Θάλασσας και τις Αραβικές χώρες, με πρόεδρο την κα Τιτίκα Στασινοπούλου, καθηγήτρια Θεατρολογίας (πτυχ. University Cornel).

Ευκαιρία ζωής να παρουσιαστούν εκτός των Βυζαντινών ψηφιδωτών και των Αγιογραφιών μου και μια σειρά έργων που έμπνευση της υπήρξε ένα ταξίδι μου στην Βυζαντινή Ραβέννα της Ιταλίας, όπου Αυτοκράτορες του Βυζαντίου όπως ο Ιουστινιανός και η Αυτοκράτειρα του Θεοδώρα, είναι οι κτήτορες των Ναών και τα μεγαλειώδη ψηφιδωτά που τους κοσμούν φέρουν τις μεγαλοπρεπείς τους απεικονίσεις.

Η έμπνευση ήταν υπερμεγέθη τρίπτυχα ή δίπτυχα από εκλεκτά ξυλόγλυπτα με θέμα τους Αυτοκράτορες του Βυζαντίου  πλαισιωμένους από  αυλικούς, δεσπότες, στρατηγούς. Η δε ζωγραφική στα πρότυπα της πρωτοβυζαντινής Τεχνοτροπίας και γενικά της κοσμικής και αγιογραφικής Μνημειακής ζωγραφικής του Βυζαντίου.


Στα πλαίσια λοιπόν του Forum Βυζαντινολογίας με επίτιμο πρόεδρο την Δρ. ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ - ΑΡΒΕΛΕΡ (Πρύτανις Σορβόννης),  την Αιγίδα της UNESCO, την Αιγίδα και παρουσία της UNESCO Ισπανίας με πρόεδρο τον Δρ. JOSE- MANUEL GIRONES, την πρύτανη Βυζαντινολόγο Δρ. MARINA GIORGADJE  από το Μπατουμι της Γεωργίας, την Πρύτανη  του Πανεπιστημίου King George της Μεγάλης Βρετανίας και πλήθος επωνύμων από το χώρο των Βυζαντινών Τεχνών όπως ο καθηγητής που αναστηλώνει τον Μυστρά, με τον οποίο ξεναγηθήκαμε και ταξιδέψαμε στα χρόνια αυτής της περιόδου του Βυζαντίου με την προσωπική του επιστημονική ξενάγηση. Η Έκθεση λοιπόν έλαβε χώρα στις 20-25 Ιουλίου του 2011 με προσωπικότητες από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο και ακολούθησε δεξίωση με Βυζαντινές συνταγές και εκλεκτές βυζαντινές  γεύσεις! Η κα Αρβελερ μάλιστα έδωσε ξανά το στίγμα της με δυναμισμό κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Δρ Jose-Manuel GironesCronica Muntaner”.



Κατά την διάρκεια του συνεδρίου ο Dr Jose-Manuel Girones παρουσίασε το μελλοντικό project της UNESCO Ισπανίας και μας προσκάλεσε να συμμετάσχουμε στο ForumMULTAQA, Mediterraneo de las tres Culturas, Μujer y Pazστο Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευμένο από την UNESCO, Monasterio SANTA MARIA DE LA VALLDIGNA στην Valencia της Ισπανίας  και μάλιστα πρότεινε τον τίτλο έργων «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ», που αποδέχτηκα με χαρά. Η τιμή πολύ μεγάλη καθώς και η ευθύνη αφού το forum θα πλαισίωνε η παγκόσμια UNESCO, η κυβέρνηση της Ισπανίας καθώς και Εστεμμένοι και άλλες  λαμπερές προσωπικότητες παγκοσμίως.



Η MULTAQA έλαβε χώρα στο προαναφερθέν εμβληματικό Μνημείο -Μοναστήρι μεγαλειωδών διαστάσεων και μνημειώδους ομορφιάς στις 15-16-17 Iουνίου του 2012 και η Έκθεση μου με 12 νέα έργα που απεικονίζουν γυναίκες ιστορικά πρόσωπα που η ζωή τους ήταν καθοριστική για την ζωή του Βυζαντίου, άτομα με δράση δυναμική σε διάφορα πεδία καθώς και γυναίκες Αγίες που προσέφεραν την  ζωή τους στην Πίστη μας στον Χριστό.  Η έκθεση αυτή λοιπόν παρουσιάστηκε στον πρόναο του Μοναστηριού, στην είσοδο  σε ειδικά προσχεδιασμένο χώρο, όπου ως εκπρόσωπος της Ελλάδας και ως Art Councelor του IEMC for UNESCO απηύθυνα χαιρετισμό στο εκλεκτό κοινό, ακριβώς την ημέρα των κρίσιμων εκλογών εν μέσω κρίσεως στην πατρίδα μας! Η συμμετοχή μας είχε απήχηση παγκόσμιας εμβέλειας  μέσω των ειδικών εντύπων της UNESCO, που διανέμονται στα κέντρα της και στα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου.


Στην συνέχεια «οι Γυναίκες του Βυζαντίου» τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου και αφού προστέθηκαν και νέα κομμάτια και νέα ονόματα Βυζαντινά, ταξίδεψαν στα Χανιά της Κρήτης και συμμετείχαν στο μεγάλο Forum Eεπικοινωνίας  FORUM FOR COMMUNICATION AND ENTREPRENEURSHIP με τίτλο HERITAGE AND MEDITERRANEAN COMMON FUTURE που διοργάνωσε το Διαπολιτισμικό Ευρομεσογειακό Κέντρο (ΙΕΜC for UNESCO) σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο Χανίων με την Αιγίδα πάντα της Κεντρικής Επιτροπής UNESCO και το Υπουργείο Πολιτισμού.


H έκθεση έλαβε χώρα στο εμβληματικό Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Γιαλισί Τζαμί  στο παλιό λιμάνι των Χανίων 19-25 Νοεμβρίου 2012 και πλαισιώθηκε από τον τοπικό σύλλογο ζωγράφων «Ίριδες», καθώς και με πολλά άλλα δρώμενα σε όλη την Περιφέρεια Χανίων.


Ο επόμενος κρίκος του ταξιδιού των «Γυναικών του Βυζαντίου» στο Μπατούμι της Γεωργίας στο Παγκόσμιο Βυζαντινολογικό Συνέδριο με πρόσκληση από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δρ Marina Giorgadge με τιμητική ατομική μου έκθεση πάλι, δυστυχώς συνέπεσε σε μέρες όπου η πολιτική και οικονομική κρίση, η παγκόσμια αλλά κυρίως η της χώρας μας, δεν επέτρεψε την συμμετοχή μας, όμως η πρόσκληση εκκρεμεί και θα πραγματοποιηθεί σύντομα, στο επόμενο συνέδριο.


Επισήμως οι «Γυναίκες του Βυζαντίου» προσκλήθηκαν από το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης για μια εκτενή έκθεση, που  σύντομα θα πραγματοποιηθεί και θα πλαισιωθεί με  εκδηλώσεις  και με άλλα πολλά Βυζαντινά δρώμενα.


Και φτάνοντας στο σήμερα, μάλλον στο μόλις χθες, η πρόσκληση ήρθε από την Α΄ΑRT THESSALONIKI INTERNATIONAL ART-FAIR και τον διοργανωτή της κο Παντελή Τσάτση (γκαλερίστα) και  δια της εκπροσώπου του και επιστήθιας φίλης κας Ευτυχίας Πουλουκτσή, να συμμετάσχουμε ως κέντρο της UNESCO με τμήμα της συλλογής έργων «Γυναίκες του Βυζαντίου» και με σκοπό την προώθηση των δράσεων  του κέντρου μας. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή από μένα ως εκπροσώπου του ΙΕΜC στην Βόρεια Ελλάδα και από την Πρόεδρο μας κα Τιτίκα Στασινοπούλου και μάλιστα με την ευκαιρία αυτή δημιουργήθηκε και νέος πίνακας με τίτλο «Πομπή Παρθενομαρτύρων» καθώς και το πρώτο κομμάτι της σειράς «Αλληγορίες», με μη υπαρκτά πρόσωπα αλληγορικά όπως «η Νύξ», «η Μελωδία», «η Προσευχή» κλπ.


Είχαμε μάλιστα και έκτακτη συμμετοχή της Κύπρου του τμήματος  Νέων του IEMC με την διδα Μυρία Γεωργίου.

Η Α΄ΑRT είχε τεράστια επισκεψιμότητα που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού μόνο την πρώτη μέρα την πρώτη του Δεκέμβρη  κατακλύστηκε από κόσμο όλων των ηλικιών, όλων των στρωμάτων, όλων των επαγγελμάτων και ειδικά ΜΜΕ από την Αθήνα και άλλες πόλεις και ξεπέρασε συνολικά τα 9200 άτομα.

Πάνω απ’όλα ήταν  ιδιαίτερη τιμή που εκτέθηκε τμήμα της σειράς στην ιδιαίτερη πατρίδα της δημιουργού  και οικογένεια-αρωγοί (Θεόδωρος Βογδάνος - Αγιογράφος και Αίγλη Βογδάνου - τελειόφοιτος Σχολής Καλών ΤεχνώνΑΠΘ) και μαθητές, φίλοι αλλά και γνωστοί της είχαν την πρώτη επαφή δια ζώσης με τα εκθέματα, με την Ιστορία τους, με την πορεία τους, με τα διεθνή ταξίδια τους άλλα και με την μεγάλη προσφορά του Κέντρου IEMC for UNESCO στις Τέχνες και τα Γράμματα, αλλά κυρίως στην ενημέρωση και διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου μας αλλά και παγκοσμίως.
                                                                                      
Ελισάβετ Λίζα Σουρή
Ζωγράφος - Αγιογράφος - καθηγήτρια Βυζαντινών Τεχνών- Συντηρήτρια Βυζαντινών Κειμηλίων

No comments: