Friday 30 December 2016

Χριστουγεννιάτικα φώτα

Είναι έθιμο στην Αγγλία, αλλά φυσικά και διεθνώς, να στολίζονται τα σπίτια την εποχή των Χριστουγέννων, εσωτερικά και εξωτερικά, με ηλεκτρικά φώτα και άλλους επίκαιρους στολισμούς, όπως δένδρα, φάτνες κ.ά.


Ο πρώτος που φαίνεται πως χρησιμοποίησε τα ηλεκτρικά φώτα για χριστουγεννιάτικο στολισμό ήταν ο μέγας Αμερικανός εφευρέτης Thomas Edison κατά το 1880.


Αυτό το έθιμο διατηρείται βεβαίως μέχρι τις ημέρες μας και θεωρείται πλέον παγκόσμιο φαινόμενο. Στις χριστιανικές χώρες μεν συνδέεται με τη Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων, ενώ στις μη χριστιανικές έχει αναφορά στην ανάγκη του ανθρώπου να φωταγωγήσει τη σκοτεινή εποχή του χειμώνα.


Στην Αγγλία -σε πολλούς Δήμους- γίνονται και σχετικοί διαγωνισμοί, για να αναδειχθεί το καλύτερα στολισμένο σπίτι. Στη δημοτική περιοχή μας (Harrow - ΒΔ Λονδίνου), μετά από πολλές ποιμαντικές περιοδείες ανακαλύψαμε το σπίτι που πιθανότατα θα λάβει φέτος το σχετικό βραβείο. Ας απολαύσουμε τα όμορφα και πάμφωτα στολίδια του στις φωτογραφίες της παρούσας ανάρτησης.

No comments: