Friday 22 January 2021

Άγ. Αθανάσιος & Α’ Οικουμ. Σύνοδος


Η Μελέτη Αγίας Γραφής και Ιεράς Παραδόσεως, που τελεί υπό την αιγίδα και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων & Μ.Β. κ. Νικήτα κι έχει φορέα την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Απ. Πέτρου και Παύλου στο Bristol της Δυτικής Αγγλίας και συντονιστή τον Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα, παρουσίασε τη Δευτέρα 18η Ιανουαρίου 2021, μέσω της εφαρμογής Zoom, ειδικό αφιέρωμα στον εορταζόμενο Άγιο της ημέρας.
 

Την κύρια εισήγηση, με γενικό θέμα: «Ο Άγ. Αθανάσιος και η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος», προσέφερε η Μαρία Μπαλαμπάνοβα, Νομικός, φοιτήτρια Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Χριστιανικού Φοιτητικού Συλλόγου Α.Θ.Ο.Σ., η οποία παρουσίασε το θέμα της με ακραιφνή θεολογική ακρίβεια, με γνήσια επιστημοσύνη και με νεανικό ενθουσιασμό!


Πολλές δεκάδες συμμετέχοντες στη τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν με πολλή προσοχή την υπέροχη ομιλία. Στη συνέχεια πολλοί από αυτούς παρουσίασαν διάφορες σκέψεις και παρατηρήσεις, απηύθυναν δε αρκετές ερωτήσεις στην ομιλήτρια, η οποία είχε τότε την ευκαιρία να αναπτύξει έτι περισσότερο το θέμα της και να παρουσιάσει κι άλλες πλευρές του.
 

Στο τέλος της τηλεδιάσκεψης ο Αρχιμ. π. Βησσαρίων Κοκλιώτης έψαλλε καλλίφωνα το Απολυτίκιο του Αγ. Αθανασίου: «Στύλος γέγονας ρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ποστηρίζων, τν κκλησίαν εράρχα θανάσιε· τ γρ Πατρ τν ιόν μοούσιον, νακηρύξας κατσχυνας ρειον· Πάτερ σιε, Χριστόν τν Θεόν κέτευε, δωρήσασθαι μν, τό μέγα λεος»!

No comments: