Friday 20 August 2021

Ελληνόφρων Γίγαντας του Bristol

 
Σε μια όμορφη περιοχή της γραφικής πόλης του Bristol, που ονομάζεται Westbury-on-Trym, και συγκεκριμένα στον δρόμο Westbury Hill, βρίσκει κανείς ένα πολύ ενδιαφέρον γκραφίτι, που δεν είναι ορατό με την πρώτη ματιά. Κι αυτή είναι η καλλιτεχνική επιτυχία του.
 

Το έργο αυτό ιστόρησε το 2011 ο τοπικός εντάλαντος ζωγράφος Andrew Burns Colwill. Απεικονίζει έναν Γίγαντα που κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί την τεχνική του trompe l’oeil για να δώσει μια ψεύτικη προοπτική ότι υπάρχει ένα παράθυρο στον τοίχο και ότι το σχήμα έχει πέσει, εκθέτοντας τοιχοποιΐα από κάτω. Στην πραγματικότητα είναι ένας επίπεδος τοίχος.
 

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της παράστασης είναι το τριαντάφυλλο στο περβάζι του παραθύρου και ο κισσός που πέφτει από την κορυφή του παραθύρου, και φυσικά οι ρωγμές και η τοιχοποιΐα το κάνουν ένα πραγματικά υπέροχο κομμάτι.
 

Διακρίνει κανείς κάτι μάλλον θλιβερό στην έκφραση του Γίγαντα και υπάρχει μια ανείπωτη ιστορία που εκτυλίσσεται εκεί. Οι λέξεις που συνοδεύουν την ζωγραφιά: «και ο γίγαντας κοιτάζει, περιμένει ακόμα...», ίσως να παραπέμπουν σε μια ραγισμένη καρδιά...
 

Μια ενδιαφέρουσα βιογραφική λεπτομέρεια, που αφορά τον καλλιτέχνη, είναι ότι στη δεκαετία του 1980 έζησε για ένα διάστημα στην Αθήνα και στις παραλίες της Ελλάδας. Εκεί συνέχισε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα και πωλούσε έργα του σε ντόπιους και ξένους. Είναι προφανές ότι η καλλιτεχνική του δημιουργία προσέλαβε εικόνες και εμπνεύσεις από το φως και το λαμπερό σκηνικό της αγαπημένης μας Πατρίδας, που τον συνόδευσαν στις ζωγραφικές του στράτες!

No comments: