Tuesday 21 March 2023

Ο ιδρυτής του Bath και η Αθήνα

 
Η αρχαία αγγλική πόλη Bath θεωρείται ρωμαϊκή. Όμως, σύμφωνα με την αγγλική μυθολογία την ίδρυσε ο μυθικός Βασιλιάς της Αγγλίας Μπλέιντουντ (Bladud), το όνομα του οποίου σημαίνει «Λύκος-λόρδος» (Ουαλικά: blaidd «λύκος» + iudd «λόρδος»).
 

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Μπλέιντουντ εστάλη από τον πατέρα του στην Αθήνα για σπουδές φιλελεύθερων τεχνών. Επέστρεψε μετά τον θάνατο του πατέρα του, μαζί με τέσσερις φιλόσοφους, και ίδρυσε πανεπιστήμιο στο Στάμφορντ του Λινκολνσάιρ, το οποίο άκμασε μέχρι την περίοδο που έκλεισε από τον Άγιο Αυγουστίνο του Καντερμπέρι λόγω των αιρέσεων που διδασκόταν εκεί.
 
Αναφέρεται πως κυβέρνησε για είκοσι χρόνια από το 863 π.Χ. ή ίσως το 500 π.Χ., την περίοδο δηλαδή που κατασκεύασε τη πόλη του Bath, δημιουργώντας τις εκεί θερμές πηγές. Λέγεται δε, πως αφιέρωσε την πόλη στη θεά Αθηνά.
 

Σύμφωνα με τον θρύλο, ίδρυσε την πόλη επειδή όταν βρισκόταν στην Αθήνα απέκτησε λέπρα, και όταν επέστρεψε στην πατρίδα του φυλακίστηκε ως αποτέλεσμα αυτού. Ωστόσο διέφυγε μακριά και άρχισε να κρύβεται. Βρήκε απασχόληση ως χοιροβοσκός στο Σουεϊνγουίκ, περίπου 3 χιλιόμετρα (2 μίλια) από την μεταγενέστερη θέση του Μπαθ, και παρατήρησε πως οι χοίροι του πηγαίναν σε έναν βάλτο όταν ο καιρός ήταν κρύος και επέστρεφαν καλυμμένοι με λάσπη. Ανακάλυψε πως η λάσπη ήταν ζεστή, και πως τους άρεσε η θερμότητα της. Παρατήρησε ακόμη πως οι χοίροι που καλυπτόταν με λάσπη δεν υπέφεραν από δερματικές ασθένειες όπως γινόταν με τους άλλους, και έτσι δοκίμασε ένα λασπολουτρό για τον εαυτό του. Αυτό θεράπευσε την λέπρα του. Έπειτα επέστρεψε στην θέση του ως φυσικός κληρονόμος του πατέρα του, και ίδρυσε την πόλη του Μπαθ, ώστε να επωφεληθούν και άλλοι όπως αυτός.
 
Το γλυπτό της παρούσας ανάρτησης βρίσκεται σε κεντρικό πάρκο της πόλης, δίπλα από το ποτάμι που την διασχίζει.
 
ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια

No comments: