Friday 10 March 2023

"Μουσείο" Γ. Σεφέρη στο Λονδίνο

 
Giorgos Seferis - A new ‘Museum’ in the heart of London
 

Φέτος γιορτάζουμε την 60η επέτειο από την απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Έλληνα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, για την περίφημη λυρική του γραφή, εμπνευσμένη από ένα βαθύ συναίσθημα για τον ελληνικό κόσμο του πολιτισμού. Έτσι, με πρωτοβουλία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει 32 προσωπικά αντικείμενα του νομπελίστα, που βρέθηκαν στη συλλογή της Άννας Λόντου και του Νίκου Παϊσίου.
 
Κατά την ομιλία του στο Δείπνο του Νόμπελ στη Στοκχόλμη, το 1963, τόνισε: «Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου. Είναι μια μικρή χώρα, αλλά η παράδοσή της είναι τεράστια και έχει παραδοθεί ανά τους αιώνες χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Αυτή η παράδοση χαρακτηρίζεται από αγάπη για τον άνθρωπο, η δικαιοσύνη είναι ο κανόνας της. Στις σφιχτά οργανωμένες κλασικές τραγωδίες, ο άνθρωπος που ξεπερνά τα μέτρα του τιμωρείται από τις Ερινύες. Και αυτός ο κανόνας της δικαιοσύνης ισχύει ακόμη και στη σφαίρα της φύσης».
 
Ο Γιώργος Σεφέρης έζησε στην Ελληνική Πρεσβευτική Κατοικία, στην οδό Upper Brook 51, μεταξύ 1957 και 1962, όταν υπηρέτησε ως Πρέσβης στο Λονδίνο. Η Κατοικία είναι ορόσημο για την Ελληνική Κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόπος συνάντησης της Ελληνικής και της Βρετανικής κοινωνίας. Το 2000, μια αναμνηστική μπλε πλάκα, από την Υπηρεσία Αγγλικής Κληρονομιάς, τοποθετήθηκε στο κτίριο για να τιμήσει την 100η επέτειό του.
 
Σήμερα 32 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων βιβλία, πίνακες και επίσημα έγγραφα, τοποθετούνται στο γραφείο του στην οδό Upper Brook Street για να σηματοδοτήσουν τα 60 χρόνια από την απονομή του βραβείου Νόμπελ. Τα προσωπικά αντικείμενα του Σεφέρη επιστρέφονται πλέον στον τόπο όπου υπηρέτησε ως Έλληνας πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
ΠΗΓΗ: Greece in UK, Φύλλο No. 44, 2023, σελ. 2.

No comments: