Friday 1 September 2023

Το κερί της ελπίδας

 
Τον τελευταίο καιρό βιώνουμε καταστάσεις, που μας καταθλίβουν. Πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα κατακαίουν τα δάση μας. Σε άλλοτε καταπράσινες ζωοδότρες πηγές κυριαρχεί η μαυρίλα του θανάτου στη γη και στα καμένα δένδρα. Κλιματική αλλαγή, αδυναμία επιτυχούς αντιμετώπισης της συμφοράς από την κρατική μηχανή, συλλήψεις με την κατηγορία του εγκληματικού εμπρησμού και συνωμοσιολογικά ερωτήματα κυριαρχούν στην επικαιρότητα.
 

Τα τραγικά αυτά γεγονότα συμπληρώνονται από διεθνείς εξελίξεις, που μας επηρεάζουν δυσάρεστα. Οι δόλιες επιχειρήσεις παράνομης μετανάστευσης, οι συνεχείς απειλές της Τουρκίας για τα νησιά μας και την ΑΟΖ, οι πράξεις βίας της εν λόγω χώρας σε βάρος των δυνάμεων του ΟΗΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ευεργετηθέντες γείτονές μας, που μας προσφέρουν αντί του μάννα χολή, ο πόλεμος στην γειτονιά μας, στον οποίο εμμέσως συμμετέχουμε, η αναταραχή στις χώρες της υποσαχάριας ζώνης, όπου εμπλέκονται χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι αντιχριστιανικές ενέργειες φανατικών εβραίων στους Αγίους Τόπους και η για πρώτη φορά απόρριψη ραδιενεργών καταλοίπων στη θάλασσα από τους Ιάπωνες, είναι μερικά από τα συμβαίνοντα τις ημέρες αυτές.
 
Επί πλέον ανακοινώθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) τα στοιχεία του 2022, με βάση τα οποία το 60,9% του πληθυσμού της Αφρικής βρίσκονται σε κατάσταση «τροφικής ανασφάλειας», έως και πείνας. Και αντί να βοηθήσουν οι πλούσιες χώρες να ζήσουν οι άνθρωποι αυτοί στοιχειωδώς καλά αδιαφορούν για αυτούς και κοιτάζουν μόνο τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.  Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες οι περισσότερες χώρες της Αφρικής έχουν σοβαρότατο πρόβλημα να ανταποκριθούν στα χρέη τους και οι πλούσιες χώρες εις ουδεμία επένδυση προβαίνουν στις χώρες αυτές. Η φτώχεια και η πείνα είναι σοβαροί  λόγοι για την παράνομη καταφυγή στην Ευρώπη και ειδικότερα στη χώρα μας… Σχετικά αποτελεσματική στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης είναι οι φράκτες, όμως πιο αποτελεσματικό θα ήταν να μένουν οι άνθρωποι στις πατρίδες τους, εργαζόμενοι και έχοντας επαρκές για τη ζωή τους εισόδημα.
 
Αυτό που δεν βλέπουν οι πλούσιοι το αντιλαμβάνονται άνθρωποι απλοί και προσφέρουν τον «οβολό της χήρας» μπρος στα τεράστια προβλήματα των κατοίκων της Μαύρης Ηπείρου. Μια Ελληνίδα, που αθορύβως κάνει θαύματα στο Μπουρούντι, την πιο φτωχή χώρας της Γης είναι η κυρία Γεωργία Χατζήβεη, που μαζί με τα παιδιά της έχουν την ομώνυμη  Σχολή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μέσα σε λίγα χρόνια, κάνοντας πολλές επισκέψεις στην εν λόγω χώρα υπό δυσμενείς συνθήκες και συνεργαζόμενη με τον εκεί ντόπιο Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη και με τη βοήθεια των  «Ανθρώπων της Αγάπης» ίδρυσε σχολεία, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, στα οποία σήμερα φοιτούν περισσότερα από 1.000 παιδιά. Επί πλέον προχωρεί στην ίδρυση επαγγελματικού λυκείου, στο οποίο θα φοιτούν εξήντα παιδιά και θα μαθαίνουν κάποια τέχνη, ώστε να μπορούν να προσπορίζονται τα προς το ζην…
 
Θα πει κάποιος «σταγόνα στον ωκεανό». Κι όμως είναι ένα κεράκι ελπίδας, που διαλύει το σκοτάδι της άστοργης εποχής μας.
 
Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

No comments: