Tuesday 31 October 2023

«Απάνεμα» - Ποίημα 1

 
Μέχρι τώρα αφιερώσαμε κάποιες αναρτήσεις στην Ποιητική Συλλογή «Απάνεμα», παρουσιάζοντας κάποια περιφερειακά σημεία της. Όμως μια Ποιητική Συλλογή είναι βασικά τα Ποιήματά της...
 

Έτσι θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε κάποια αντιπροσωπευτικά στιχουργήματα, για να λάβουν έστω μια μικρή γεύση οι αναγνώστες του ιστολογίου μας.
 
Το πρώτο μέρος της Συλλογής έχει τον γενικό τίτλο «Δίπλα στο ποτάμι». Σε αυτό περιέχονται Ποιήματα με ποικίλη θεματολογία, τα οποία φυσικά έχουν συνταχθεί στην υπέροχη και γραφική πόλη του Bristol, την οποία διασχίζει ο ποταμός Avon.
 
Ένα από αυτά είναι το «Ημέρα αρχαίου υετού». Σε αυτό απεικονίζεται η εμπειρία μιας βροχερής ημέρας, που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ψυχή του Ποιητή.
 
Το εν λόγω Ποίημα οικοδομεί μια γέφυρα διαλεκτικής, που φέρνει σε διακοινωνία χρόνους και χώρους. Ένα βλέμμα στα δεξιά και βρισκόμαστε στην άλλη όχθη της Φοίνισσας πριγκίπισσας.
 
Ένα Ποίημα, ένα ταξίδι...
 
Εκείνο που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι η δομή του Ποιήματος, που έρχεται και μας αγγίζει ως βροχή... πέφτει κυριολεκτικά από ψηλά, από τον 7ο ουρανό και ακουμπάει απαλά στην εύφορη γη... Έτσι αποκτά και ύφος μιας ιδιότυπης μυσταγωγίας, λαμβάνοντας αξία από τους ιερούς αριθμούς που το συνθέτουν κι από τους αναβαθμούς που το αγκαλιάζουν...
 
Ένα Ποίημα, μια ανάταση πνευματική...

No comments: