Wednesday 25 October 2023

«Απάνεμα» - Το οπισθόφυλλο

 
Όταν πιάνουμε στα χέρια μας ένα καινούργιο βιβλίο αμέσως ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά στο εμπροσθόφυλλο. Κατόπιν, τελείως αυθόρμητα και μάλλον αυτόματα, το «γυρίζουμε», για να δούμε το οπισθόφυλλο.
 

Εν προκειμένω βλέπουμε το οικόσημο του Ποιητή, ένα σύντομο κείμενο με σκέψεις του δημιουργού που αφορούν το περιεχόμενο του βιβλίου και στο κάτω μέρος βρίσκουμε τον ειδικό αριθμό ISBN και τον ηλεκτρονικό κωδικό του.
 
Οι σκέψεις του Ποιητή, που παρουσιάζονται στο οπισθόφυλλο, έχουν ως εξής:
 
Είναι αλήθεια πως το πνεύμα του δημιουργού ανοίγει διάπλατα και υποδέχεται την ουράνια έμπνευση σε στιγμές και χωροχρονικό πλαίσιο ησυχίας, γαλήνης, νηνεμίας και σεβάσμιας σιωπής.
 
Σε αυτές τις γλυκύτατες και κυριολεκτικά ιερές στιγμές της απανεμιάς ιστορούνται τα γνήσια έργα της ψυχής.
 
Η ποιότητα της λογοτεχνικής παραγωγής έχει σαφώς γνώμονα τον ήρεμο κυματισμό των φύλλων της καρδιάς, που τροφοδοτεί την πνευματική ύπαρξη και αιμοδοτεί το είναι με σταλαγματιές ουράνιου φωτός.
 
Στο πλαίσιο αυτό γεννιέται, ανατρέφεται και καλλιεργείται η δημιουργική κίνηση της Ποίησης.
 
Έχει απόλυτο δίκιο ο Νομπελίστας Ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, που στον Πρόλογό του στην «Έρημη χώρα» του Θ.Σ. Έλιοτ, αναφέρει χαρακτηριστικά πως:
 
«Η ποίηση χρησιμοποιεί τη σιωπή, είναι καμωμένη από λόγο και από σιωπή, σμιλεύει τη σιωπή κατά κάποιον τρόπο. Η πρόζα είναι μια τέχνη σιωπηλή, ξετυλίγεται μέσα στη σιωπή»!

No comments: