Sunday 17 July 2011

Αρχιεπ. Θυατείρων για Κύπρο

Σήμερα διαβάζεται στους Ελληνορθόδοξους Ναούς μας στη Μεγ. Βρετανία η Εγκύκλιος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ.κ. Γρηγορίου, με θέμα τα τραγικά γεγονότα Ιουλίου - Αυγούστου 1974, αλλά και την πρόσφατη τραγωδία που έπληξε τη Μεγαλόνησο.

Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, Αξιοτίμους Προέδρους και τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών, των Συλλόγων, Οργανώσεων και το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα των Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας.

Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

Απευθύνουμε την παρούσα, με την ευκαιρία της επετείου των τραγικών γεγονότων του Ιουλίου - Αυγούστου 1974, τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα την κατοχή μεγάλου μέρους της μαρτυρικής μας Μεγαλονήσου Κύπρου και την εκρίζωση από τις πατρικές τους εστίες εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της.

Αυτές οι μέρες της Επετείου του Πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής, είναι μέρες προσευχής και πνευματικής περισυλλογής όλων των επί γής Ελλήνων. Οι επέτειοι, που κάθε χρόνο εορτάζουμε οι Πανέλληνες είναι κυρίως ημερομηνίες και γεγονότα, για τα οποία υπερηφανευόμαστε. Όχι, όμως και αυτά του Ιουλίου και του Αυγούστου 1974. Η επέτειος αυτή είναι -και πρέπει να μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό- μία οδυνηρή ανάμνηση, αλλά και μία ακόμη ευκαιρία ιεράς αυτοκριτικής και περίσκεψης και ανανέωσης της μακαρίας ελπίδος και αποφασιστικότητος: Δεν ξεχνάμε την εισβολή! Δεν ξεχνάμε τα απαράβατα δίκαια και δικαιώματα του λαού της Κύπρου να ζήσει φιλειρηνικά και δημιουργικά. Καλούμαστε λοιπόν να διατρανώσουμε για μία ακόμα φορά ότι θα ζήσουμε, θα διαφυλάξουμε και θα συνεχίσουμε την μακραίωνα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, την οποία επλούτισαν με το Μήνυμα του Ευαγγελίου της αγάπης που έφεραν στην Κύπρο πρίν δύο χιλιάδες χρόνια, οι Μεγάλοι Απόστολοι Βαρνάβας, Παύλος και Ιωάννης Μάρκος.

Όμως αυτό το «δεν ξεχνώ» στέφεται πάντοτε με επιτυχία και αποτελεσματικότητα όταν είμαστε αγαπημένοι, αποβάλουμε από μέσα μας και γύρω μας το μίσος, την κακία, τον φθόνο, όταν μεταξύ μας καλλιεργούμε την συνεργασία και την ομόνοια, όταν αναλογιζόμαστε ότι οι καταπατημένοι Τόποι και οι Εκκλησίες μας, τότε μόνον απελευθερώνονται, όταν είμαστε εμείς έτοιμοι να αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του και να εμπιστευθούμε με πίστη και αυταπάρνηση στον Θεό για την δικαίωσή μας.

Καλούμε, λοιπόν, άπασαν την Ομογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου σε κοινό εκκλησιασμό, να μετάσχει στις προσευχές και τα Μνημόσυνα που θα γίνουν στους Ιερούς Ναούς μας αυτές τις μέρες, για την ανάπαυση όλων εκείνων οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία, την πατρίδα, την δημοκρατία και τα ιδεώδη του Γένους μας. Να προσευχηθούμε για τους πρόσφυγες, τους αγνοούμενους και τους ξεριζωμένους αδελφούς μας. Να μνημονεύσουμε με ευλάβεια και σεβασμό τους ναύτες και πυροσβέστες που έχασαν την ζωή τους στο μεγάλο τραγικό δυστύχημα της περασμένης Δευτέρας 11 Ιουλίου στην ναυτική βάση της Κύπρου και να προσευχηθούμε για τις οικογένειες που τόσον σκληρά έχασαν πρόσωπα προσφιλή και αγαπημένα στο άνθος της ηλικίας τους. Καλούμαστε όλοι στην φιλειρηνική εκδήλωση που οργανώνει, όπως κάθε χρόνο, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου στο Trafalgar Square του Λονδίνου, την Κυριακή 17 Ιουλίου 2011, στις 3:00μ.μ., όπου θα μιλήσει ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Στ. Στεφάνου και Βρετανοί Βουλευτές, φίλοι και υπερασπιστές των δικαίων της Κύπρου.

Ευχόμενοι δε σε όλους και όλες σας καλό καλοκαίρι, ειρηνικές διακοπές και υγεία και δύναμη για να συνεχίσετε να ενδιαφέρεστε για μία Κύπρο ενωμένη και αδιαίρετη, και την επικράτηση στο Νησί των Αγίων της γαλήνης, της προόδου και ευημερίας, διατελούμε μετά πολλής εν Κυρίω αγάπης και θερμών ευχών.

Λονδίνο, Ιούλιος 2011

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

No comments: