Sunday 24 July 2011

ΘΕΡΑΠΕΙΑΝ ΠΡΟΣΑΓΟΝΤΕΣ

Εισαγωγή στην ποιμαντική διακονία στον χώρο της Υγείας

Αυτός ο τόμος είναι ο πρώτος μιας σειράς που θα ασχοληθεί με την ποιμαντική διακονία στον χώρο της Υγείας. Αφορμή για την έκδοση του τόμου, η δημιουργία του "Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας", που έχει αναλάβει και την έκδοσή του. Σκοπός του Πατριαρχικού Δικτύου και της έκδοσης του βιβλίου, είναι να συνεισφέρει στο διάλογο και ενημέρωση όσων υπηρετούν στο χώρο της Υγείας, προσφέροντας έτσι μία αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στον ασθενή, μία αρτιότερη και υψηλότερη ποιότητα στον χώρο της ποιμαντικής. Μέσα από το συντονιστικό ρόλο που χαρακτηρίζει τον Οικουμενικό Θρόνο, το Δίκτυο αυτό προσφέρει την δυνατότητα να συνεργασθούν και να αλληλοβοηθηθούν οι τοπικές Εκκλησίες μεταξύ τους στον τομέα της ποιμαντικής τής Υγείας.

Τα κείμενα που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο αποτελούνται κυρίως από τις εισηγήσεις που εκφωνήθηκαν στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ποιμαντικής Διακονίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Χώρο της Υγείας, που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο το 2008. Περιέχεται επίσης παράρτημα με πατερικά κείμενα που αναφέρονται στην φιλανθρωπία και στην διακονία του ασθενούς, καθώς και μια κατάσταση των φιλανθρωπικών καταστημάτων (ιδρύματα) που υπήρχαν στην Κωνσταντινούπολη στο Βυζάντιο. Σε ένα πιο προσωπικό τόνο, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μετέχω κι εγώ με κείμενό μου στον εν λόγω τόμο (έχοντας βέβαια συμμετάσχει και στο Συνέδριο), του οποίου τόμου είμαι και ο «ανάδοχος», αφού πρότεινα τον τελικό τίτλο.

Ο τόμος αυτός έρχεται αρωγός και βοηθός σε όσους προσφέρουν αγάπη και φροντίδα στον συνάνθρωπο, κληρικοί, ιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι που διακονούν τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Αποτελεί ένα βασικό εγχειρίδιο για όσους επιθυμούν να επιμορφωθούν στους τομείς της ποιμαντικής και της Υγείας. Εκφράζει το βαθύ πιστεύω και την πεποίθηση του Οικουμενικού Θρόνου ότι η Εκκλησία «είτε πάσχει εν μέλος, συμπάσχει πάντα τα μέλη, είτε δοξάζεται εν μέλος συγχαίρει πάντα τα μέλη».

Τα θέματα που αναλύονται στον παρόντα τόμο είναι τα εξής:

- Διακονία και Υγεία, Αρχ. Δοσίθεος Κανέλλος
- Φιλανθρωπία ή Ακτιβισμός, Αθανάσιος Ν. Παπαθανασίου
- Προσεγγίζοντας τον εαυτό μας και τον Συνάνθρωπό μας μέσα από τη Φιλανθρωπία, π. Σταύρος Κοφινάς
- Η Πόλη της φιλανθρωπίας και της εγκατάλειψης, π. Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος
- Σωματικό και ψυχικό άλγος, Χρήστος Γιανναράς
- Ίαση και Θεραπεία, π. Λάμπρος Καμπερίδης
- Ποιμαντική προσέγγιση στις προκλήσεις της Βιοηθικής, Ανέστης Κεσελόπουλος
- Οι σημερινές ανάγκες για ποιμαντική εκπαίδευση στο Χώρο της Υγείας, π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης
- Η Διακονία του ιερέα στο Νοσοκομείο, π. Σταύρος Κοφινάς
- Περιγραφή της διακονίας στα Νοσοκομεία στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων & Μεγ. Βρετανίας, Πρωτοπρ. Αναστάσιος Σαλαπάτας
- Η εκκλησία ως φορέας αγάπης προς την τοπική κοινωνία - Η μέριμνα της Εκκλησίας σε μία επαρχία της Κρήτης, π. Αντώνιος Αρετάκης
- Ο Γιατρός και ο Ποιμένας, Tanya Spirtos
- Το Φαινόμενο της επαγγελματικής Εξουθένωσης στους λειτουργούς στο χώρο της Υγείας, Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.
- Ο καρκίνος και η Γυναίκα, Λυδία Ιωαννίδου - Μουζάκα
- Οι νευρολογικές παθήσεις σήμερα - ψυχολογικές και πνευματικές παράμετροι, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου
- Το παιδί που αρρωσταίνει, Δανάη Παπαδάτου
- Φροντίδα της Τρίτης ηλικίας, Ηλίας Θώδης
- Η Τρίτη Ηλικία στις ΗΠΑ, Θεοφ. Επίσκοπος Μωκισσού κ. Δημήτριος

ISBN: 978-960-527-654-6
Σελίδες: 408, τιμή: €20,00

Κεντρική Διάθεση: Εκδόσεις Αρμός
Αθήνα: Μαυροκορδάτου 11, 106 78, τηλ. 210 3830604, fax: 210 3819439
Θεσσαλονίκη: Πρασακάκη 5, 546 22, τηλ. 2310 220992, fax: 2310 220910

No comments: