Saturday 10 September 2011

Ξεκινούν τα Σχολεία

Σήμερα είναι η επίσημη ημέρα έναρξης των μαθημάτων στα Ελληνικά Παροικιακά Σχολεία της Ομογένειας Μεγ. Βρετανίας. Μερικά Σχολεία, όπως το Ελληνικό Κολέγιο Αγίου Παντελεήμονος στο ΒΔ Λονδίνο, έχουν ήδη ξεκινήσει τα μαθήματα από τις αρχές της εβδομάδος.


Η φετινή χρονιά πάντως αναμένεται να είναι πιο δυσκολοδιάβατη από τις προηγούμενες. Η Ελληνική Εκπαιδευτική Αποστολή αποσύρθηκε, λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας. Βιβλία δεν έχουν φθάσει ακόμα κι ένας Θεός ξέρει πότε θα τα παραλάβουμε.


Η Ελληνική Παροικιακή Εκπαίδευση επαφίεται τελικά στο έλεος του Θεού και στην έμπνευση, το προσωπικό έργο και την οικονομική συνεισφορά των ίδιων των Ομογενών. Η αλήθεια είναι βέβαια πως οι Ομογενείς προσφέρουν από το περίσσευμα ή το υστέρημά τους για οτιδήποτε κοινό. Η Εκκλησία και το Σχολείο έχουν πάντα προτεραιότητα.


Αυτό που ζούμε αυτές τις ημέρες είναι -όπως πάντα- ένα αίσθημα πρωτόγνωρο. Αρχίζει η νέα Σχολική Χρονιά, ανοίγουν οι αγκαλιές των Σχολείων, συσπειρώνονται οι Απόδημοι Έλληνες, οι φωνές των ξενιτεμένων Ελληνόπουλων γεμίζουν τα Σχολεία, τις Εκκλησίες, τις Κοινότητες. Η ελπίδα αναθαρρεύει, οι προσδοκίες ανανεώνονται, τα οράματα ζωντανεύουν. Θα είναι κι αυτή μια ευλογημένη, δημιουργική και καρποφόρα Σχολική Χρονιά.

No comments: