Sunday 24 June 2012

Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Γαλαξειδίου

Το Γαλαξείδι, είναι ιστορική παραθαλάσσια κωμόπολη με 1718 κατοίκους. Βρίσκεται στην Βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου και έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός από το 1978.


Είναι από τις ελάχιστες πόλεις της Ελλάδος που έχει κρατήσει αναλλοίωτο το παραδοσιακό της χρώμα. Μάρτυρες της παλαιάς ακμής της είναι σήμερα τα αρχοντικά, το τέμπλο του μητροπολιτικού ναού και το ναυτικό μουσείο, που δίνουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και περιέχουν στοιχεία για την ιστορία και την λαμπρή εμπορική δραστηριότητα των κατοίκων της για περισσότερο από δυο αιώνες.


Ο σημερινός ναός του Αγίου Νικολάου είναι χτισμένος πάνω σε ειδωλολατρικό ιερό που πιθανότατα ήταν το ιερό του «Απόλλωνα Νασιώτα».


Τον 7ο αιώνα χτίστηκε ο πρώτος Ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, ενώ το 1800 οι Γαλαξειδιώτες με δικά τους έξοδα άρχισαν τις εργασίες για την κατασκευή μεγαλύτερου Ναού. Η σημερινή εκκλησία χτίστηκε το 1900.


Η εκκλησία είναι τρίκλιτη βασιλική μετά τρούλου και με δύο καμπαναριά, όπου βρίσκεται και το Μέγα Ωρολόγιον της πόλης, το οποίο δωρήθηκε στο Ναό το 1908.


Χαρακτηριστικό δείγμα εξαιρετικής τέχνης και βαθιάς θρησκευτικότητας είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, δουλεμένο επί δέκα χρόνια σε ξύλο καρυδιάς. Κατασκευάσθηκε την δεκαετία 1840-1850, σε τεχνοτροπία μπαρόκ, και αποτελεί έργο άγνωστου καλλιτέχνη. Εικάζεται, ότι κατασκευαστής είναι κάποιος ξυλογλύπτης από την Ήπειρο.

No comments: