Thursday 28 June 2012

«Ποίηση Παρνασσός»

Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νότιας Όχθης του Τάμεση (Southbank Centre, Belvedere Road, London, SE1 8XX) οργανώνεται αυτές τις ημέρες (από 26 Ιουνίου μέχρι 1 Ιουλίου) το μεγαλύτερο Ποιητικό Φεστιβάλ που έγινε ποτέ στην Αγγλία. Σ’ αυτό συγκεντρώνονται ποιητές και καλλιτέχνες του ομιλούμενου λόγου απ’ όλες τις χώρες που μετέχουν  στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι πάνω από 200. Την Ελλάδα εκπροσωπεί η Κατερίνα Ηλιοπούλου και την Κύπρο ο Χριστόδουλος Μακρής.


Καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι του Φεστιβάλ είναι οι: Jude Kelly και Simon Armitage. Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις (πάνω από 100), όπως αναγνώσεις έργων, εργαστήρια και συζητήσεις με τους ποιητές. Ο καθένας ποιητής θα συμμετάσχει με ένα ποίημά του, γραμμένο στη δική του γλώσσα.


Για όποιον έχει απορία γιατί το Φεστιβάλ αυτό ονομάζεται «Ποίηση Παρνασσός», θα πρέπει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία το βουνό Παρνασσός ήταν ιερό βουνό αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Έγινε γνωστό ως το κατοικητήριο των Μουσών. Σήμερα βέβαια οι ποιητές δεν συνηθίζουν να μαζεύονται σε βουνά, αλλά κάθε Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης είναι κι ένας Παρνασσός, ένας χώρος σύναξης συγγραφέων, ποιητών και φιλοσόφων, ένας χώρος όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να μαθητεύσουν.

No comments: