Sunday 10 June 2012

Ι.Ν. Κοιμήσεως Καλαμπάκας

          Με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψής μας στα Μετέωρα είχαμε τη χαρά να συναντηθούμε με τον αγαπητό φίλο Άρη Τέγο, ο οποίος είχε υπηρετήσει παλαιότερα στα Ελληνικά Σχολεία μας στο Λονδίνο.


            Ο Άρης επέμεινε να μας ξεναγήσει στην πατρική του Ενοριακή εκκλησία και βέβαια είχε απόλυτο δίκιο, αφού ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι ένα βυζαντινό αριστούργημα, χτισμένος πάνω σε αρχαίο ναό του Απόλλωνα και ευρισκόμενος ακριβώς υπό τη σκιά των ιερών βράχων των Μετεώρων.


            Ο Ναός αυτός, ο οποίος είναι το αρχαιότερο βυζαντινό μνημείο της Θεσσαλίας, ήταν παλαιότερα ο Καθεδρικός Ναός της Επισκοπής Σταγών και χρονολογείται από τον 11ο αι. μ.Χ.


            Ο τύπος του Ναού είναι Βασιλική, με τρία κλίτη και δύο νάρθηκες. Εξωτερικά διακρίνει κανείς πάνω στους τοίχους εντοιχισμένα πέτρινα ανάγλυφα, που πιθανότατα προέρχονται από προ-χριστιανικό ή και παλαιοχριστιανικό Ναό.


Στο εσωτερικό του Ναού ιδιαίτερη σημασία και αξία έχουν: ο Άμβωνας, το αρχαίο βαπτιστήριο, οι τοιχογραφίες, οι φορητές εικόνες και το ξύλινο μεταβυζαντινό τέμπλο.

     
            Ο μαρμάρινος Άμβωνας, μεγάλος και ψηλός, καταλαμβάνει το κέντρο του μεσαίου κλίτους. Είναι θα λέγαμε το πλέον χαρακτηριστικό σημείο του Ναού, κάτι σαν το σήμα κατατεθέν του, και θυμίζει τους άμβωνες των παλαιοχριστιανικών Ναών. Είναι ο μοναδικός αυτής της συγκεκριμένης μορφής που σώζεται στην Ελλάδα.

No comments: