Sunday 5 August 2012

Ολυμπιακοί Αγώνες και Πνευματικότητα

Είναι αλήθεια πως οι Ολυμπιακοί είναι όντως Αγώνες, στους οποίους χρειάζεται κανείς να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, κάποτε να ξεπεράσει και τον ίδιο του τον εαυτό για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει μόνο με το σώμα αλλά και με την ψυχή και την ψυχολογική κατάσταση του αθλούμενου.

Για τον σκοπό αυτό και για να υπάρχει συνεχής και σταθερή πνευματική και ψυχολογική υποστήριξη των αθλητών έχει κανονισθεί στους φετινούς Ολυμπιακούς του Λονδίνου να υπάρχει, εκτός από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, κι ένας χώρος πνευματικής ανανέωσης και προσευχής, έτσι ώστε αθλητές να βρίσκουν υποστήριξη από ανθρώπους της θρησκείας τους, για να μπορούν να ενδυνωμώνονται και να ενισχύονται στην υπέρτατη προσπάθεια που καταβάλουν.

Στην προσπάθεια της οργάνωσης αυτής της ιδιαίτερης διακονίας ανέκειψαν πολλά θέματα, όπως η πολυθρησκευτικότητα των αθλητών και λοιπών παραγόντων (το σύνολο των οποίων ανέρχεται σε 220.000 άτομα), η νηστεία που πρέπει ειδικά μερικές κατηγορίες αθλητών να ακολουθούν την περίοδο αυτή, η συνεργασία μεταξύ των κληρικών των διαφόρων θρησκειών, και πολλά άλλα.

Ένας από τους κληρικούς που έχουν επιφορτισθεί με την διακονία αυτή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μέρος του ήθους του κληρικού που διακονεί τους αθλητές είναι να μένει στο παρασκήνιο. Η αθλητική άσκηση βρίσκεται στο προσκήνιο. Δεν είμαστε εδώ για να επιβάλουμε τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις. Είμαστε εδώ για να διακονήσουμε, για να υποστηρίξουμε και για να ενθαρρύνουμε τον καθένα που βρίσκεται στο Ολυμπιακό χωριό έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει τα διαλείμματά του σωστά».

No comments: