Saturday 15 December 2012

Σεμινάριο Σχολικής Ψυχολογίας

Πραγματοποιήθηκε χθες -στους φιλόξενους χώρους του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας στο Βόρειο Λονδίνο- Σεμινάριο, με γενικό θέμα: «Διεθνές Πρόγραμμα εξειδικευμένης κατάρτισης εκπαιδευτικών και παρέμβασης για την προαγωγή του θετικού κλίματος και της ψυχικής ανθεκτικότητας στη σχολική κοινότητα»! Το Σεμινάριο οργάνωσαν από κοινού το Γραφείο Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας Λονδίνου και η Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή. 

Κύρια ομιλήτρια ήταν η Δρ. Χρυσή Χατζηχρήστου, Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Σεμινάριο απευθύνονταν προς τους Εκπαιδευτικούς των Σχολείων της Ελληνορθόδοξης Ομογένειας Μεγ. Βρετανίας. 

Στην αρχή χαιρέτησε ο Εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Μπίκας και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων & Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος. Ο Σεβασμιώτατος συμβούλεψε τους Εκπαιδευτικούς να εκκλησιάζονται για να αποτελούν παράδειγμα για τους μαθητές τους και να προσεύχονται για να ενισχύονται στο πολυεύθυνο έργο τους. 

Κατόπιν παρουσίασε το θέμα της η κ. Χατζηχρήστου, με μεγάλη επιστημοσύνη και ευφράδεια λόγου, προβάλλοντας και πολλές σχετικές διαφάνειες. Ανέλυσε δε τις επιμέρους ενότητες ως εξής:

-         Εννοιολογικό πλαίσιο / σύγχρονες προσεγγίσεις
-         Θετικό κλίμα στη σχολική κοινότητα
-         Ψυχική ανθεκτικότητα σε επίπεδο ατόμου και συστήματος
-         Δραστηριότητες του Προγράμματος: εφαρμογή στην τάξη
-         Βιωματική δραστηριότητα

Ακολούθησε και στην πρωϊνή και στην απογευματινή συνεδρίαση ευρύτατη συζήτηση με τη συμμετοχή πολλών Εκπαιδευτικών. Ένα από τα άκρως ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα που εθίγησαν στη συζήτηση ήταν η σύγχρονη οικονομική κρίση στην Πατρίδα και πως αυτή έχει επηρεάσει αρνητικά τα παιδιά και γενικώτερα τη σχολική κοινότητα.

No comments: