Sunday 9 December 2012

Αγ. Άννα, η Γιαγιά μας

ΚΗΡΥΓΜΑ Ι’ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΛΟΥΚΑ
(9η Δεκεμβρίου 2012) 

Αγία Άννα, η Γιαγιά των χριστιανών

Στο συναξάρι της Εκκλησίας μας διαβάζουμε σήμερα: «Τη 9η του μηνός Δεκεμβρίου, η Σύλληψις της Αγίας Άννης, μητρός της Υπεραγίας Θεοτόκου»! Είναι η γιορτή, είναι το γεγονός, από το οποίο στην ουσία ξεκινάει η ιστορία της Εκκλησίας μας, αφού σήμερα συλλαμβάνεται η Υπεραγία Θεοτόκος, η οποία όταν θα έλθει το πλήρωμα του χρόνου θα δεχθεί στα αγνά σπλάχνα της «το πυρ της θεότητος» και θα κυοφορήσει τον Κύριο και Θεό και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό. Μέσα από την ευλογημένη και υπερφυσική αυτή διαδικασία αναδεικνύεται ο ρόλος της μητρότητας της αγνής Κόρης της Ναζαρέτ, η οποία ενώνει στην προσωπική της ζωή, με ανερμήνευτο τρόπο, τη μητρότητα και την παρθενία. Έτσι, οι πιστοί αναφωνούν: «Νενίκηνται τῆς φύσεως οἱ ὅροι ἐν σοί, Παρθένε  Ἄχραντε»! 

Αφού, λοιπόν, η Θεοτόκος γίνεται Μητέρα του Κυρίου μας και κατ΄ επέκταση Μητέρα όλων των χριστιανών, αυτόματα η μητέρα της, η Αγία Άννα, αναγνωρίζεται από τη χριστιανική οικογένεια ως Γιαγιά των πιστών. Αυτός είναι ο τίτλος και η θέση που της αποδίδουν και οι μοναχοί στον Άθωνα, το Αγιώνυμο Όρος, το οποίο αποτελεί από αιώνων το Περιβόλι της Παναγίας μας. Εκεί, η Αειπάρθενος Μαρία είναι η αγαπημένη Μητέρα των μοναχών και η Αγία Άννα η τιμημένη Γιαγιά τους. Μάλιστα, στον χώρο εκείνο της προσευχής και της αφιέρωσης υπάρχει και λειτουργεί η περίφημη Σκήτη της Αγίας Άννης, καθώς και η Μικρή Σκήτη της Αγίας Άννης ή Μικρά Αγία Άννα, όπου τιμάται η Θεοπρομήτωρ όπως πραγματικά της αξίζει. 

Οι Ορθόδοξοι χριστιανοί τιμούμε την Αγία Άννα από τα αρχαία χρόνια. Οι Πατέρες της Εκκλησίας αναφέρονται με σεβασμό στο πρόσωπο και στον ρόλο της, ενώ οι ιεροί υμνογράφοι έχουν συνθέσει και αφιερώσει προς τιμήν της εκκλησιαστικούς ύμνους. Γύρω στο έτος 550 ο σπουδαίος βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός οικοδόμησε Ιερό Ναό στη Βασιλεύουσα και τον αφιέρωσε στο όνομα και στην τιμή της Αγίας Άννης. Σήμερα δε, υπάρχει στη Νήσο των Αγίων, την θαλασσοφίλητη Κύπρο μας, και συγκεκριμένα στόν Άγιο Τύχωνα Λεμεσού ένας όμορφος Προσκυνηματικός Ναός που τιμάται προς τιμήν της Αγίας Άννης, κι εκεί σώζεται επίσης και εκτίθεται για προσκύνηση τεμάχιο των ιερών λειψάνων της Γιαγιάς των χριστιανών. 

Ο ρόλος της Αγίας Άννης ως πνευματικής μας Γιαγιάς, γίνεται ιδιαίτερα κατανοητός και εκτιμάται ανάλογα όταν σκεφθούμε πως στη σύγχρονη εποχή η σημασία του ρόλου της γιαγιάς στην ανατροφή των εγγονών είναι μια σπουδαία παράμετρος της κοινωνικής ζωής. Οι γονείς συνήθως εργάζονται κι έτσι η γιαγιά αναλαμβάνει ένα μέρος της ευθύνης για την ανατροφή των παιδιών. Ο ρόλος της αποδεικνύεται καταλυτικός. Ιδιαίτερα στην θεοφιλή και φιλογενή Ομογένειά μας, όπου ένα από τα ζητήματα που μας απασχολούν έντονα είναι η μεταλαμπάδευση στις νεώτερες γενεές των χαρακτηριστικών στοιχείων του πολιτισμού μας και συγκεκριμένα της ελληνικής γλώσσας μας.  

Η γιαγιά στην Ελληνορθόδοξη οικογένεια της Διασποράς δεν είναι απλά ένα στολίδι κι ένα άτομο που μας συνδέει με την οικογενειακή ιστορία, αλλά είναι πράγματι μια άκρως απαραίτητη παρουσία που συμβάλλει δυναμικά κι αποτελεσματικά στη διατήρηση, την καλλιέργεια και τη διαιώνιση των ιδιαίτερων στοιχείων της Ελληνορθόδοξης ιδιοπροσωπίας μας. Για τούτο της αξίζει ο ειλικρινής σεβασμός και η γενναιόδωρη αγάπη μας. 

Η Προμήτωρ Γιαγιά μας Αγία Άννα ας είναι, σήμερα και πάντοτε, βοηθός και εμπνεύστρια όλων των γιαγιάδων της Ομογένειάς μας.

Αμήν. Γένοιτο.

Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας

No comments: