Wednesday 25 September 2013

Η Τέχνη της Ανατολής κατακτά την Εσπερία

Christ the Pantocrator of Roath, Cardiff, Wales, UK

Aπό τα χρόνια της διακονίας μας στο Κάρδιφ της Νότιας Ουαλίας (Μεγ. Βρετανία) συνδέθηκα με στενούς δεσμούς φιλίας με έναν ευγενέστατο φιλορθόδοξο Αγγλικανό Ιερέα, τον π. Irving Hamer. Ο εν λόγω κληρικός με προσέγγισε πριν από λίγο καιρό και μου ζήτησε τη γνώμη μου και προτάσεις, αναφορικά με κάποιο ψηφιδωτό που ήθελε να βάλει στην είσοδο του Ναού του στο Κάρδιφ.


Τελικά το ψηφιδωτό έγινε. Είναι ένα θαυμάσιο έργο που παριστάνει τον Χριστό Παντοκράτορα σε καθαρά βυζαντινή μορφή και με ελληνικά γράμματα. Το κατασκεύασε δε ο Ορθόδοξος Άγγλος καλλιτέχνης Aidan Hart, ο οποίος είναι επαγγελματίας αγιογράφος και γλύπτης, και προωθεί την Ανατολική Ορθόδοξη Τέχνη στη Δύση.


Την περασμένη Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του π. Irving, είχαμε την ευκαιρία να παρευρεθούμε στην επίσημη τελετή, που πραγματοποιήθηκε στον Ενοριακό Ναό του, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μαρτίνο, κατά την οποία ο τ. Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρυ Δρ Rowan Williams εγκαινίασε το υπέροχο ψηφιδωτό του Παντοκράτορα.


Η χορωδία της Ενορίας έψαλε πολύ ωραία, και ο Αρχιεπίσκοπος Δρ. Williams έκανε μια εξαιρετική ομιλία, στην οποία ερμήνευσε -με καθαρά Ορθόδοξα κριτήρια- τη βυζαντινή αναπαράσταση του προσώπου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Στον καταληκτικό ύμνο ακούστηκε κι ο δυναμικός αυτός στίχος: «O Marys Son, in you the far is near»!


Τελικά, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Τέχνη μπορεί να λειτουργήσει πολύ ευεργετικά στις διαχριστιανικές σχέσεις και με καταλυτικό τρόπο να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης!

Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

Πηγή: Ρομφαία

1 comment:

Α. Παπαγιάννης said...

Πολύ ωραίο ψηφιδωτό--μακάρι πέρα από την τέχνη να ενστερνισθούν και το πνεύμα της Ορθοδοξίας οι αγγλικανοί, που δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες έχουν "νερώσει" πολύ το κρασί...