Sunday 13 October 2013

Κυριακή του Σπορέως

Κήρυγμα, με θέμα:

«Πνευματική ανατροφή και κατήχηση»

Η Αγία Εκκλησία μας έχει με μεγάλη σοφία ορίσει να διαβάζεται σήμερα στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Θείας Λειτουργίας η παραβολή του σπορέως. Το καλοκαίρι τελείωσε, τα σχολεία άνοιξαν, το φθινόπωρο με τα πολύχρωμα φύλλα στα δένδρα και τα πρωτοβρόχια άρχισε. Ο Οκτώβριος είναι μήνας σποράς. Οι γεωργοί έχουν μεγάλη εμπειρία σχετικά με το θέμα αυτό. Για λόγους συμβολικούς έχει καθορισθεί να αρχίζει σήμερα και το κατηχητικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, που είναι δηλαδή η δική της πνευματική σπορά στις ψυχές των ανθρώπων, ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων μας.

Η πνευματική ανατροφή των ανθρώπων και η κατήχησή τους είναι διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας και των χριστιανικών οικογενειών. Για το πρώτο στοιχείο, δηλαδή την πνευματική ανατροφή των παιδιών μας, αρμόδιοι είναι κυρίως οι φυσικοί γονείς και οι ανάδοχοι. Για το δεύτερο, που είναι η κατήχηση, την ευθύνη φέρει η Εκκλησία γενικώς και ειδικότερα οι κατά τόπους εκκλησιαστικές κοινότητες και ενορίες, που συνήθως διορίζουν ένα, ή και περισσότερα, έμπειρα άτομα, για να επωμισθούν το ιερό αυτό έργο.


Μέσω των δύο αυτών διαδικασιών η μικρή μας φυσική οικογένεια και αντίστοιχα η μεγάλη οικογένειά μας, που είναι η τοπική μας ενορία, σχεδιάζουν, εκπαιδεύουν και  φροντίζουν πνευματικά τις νέες γενεές. Με πολλούς και διάφορους πνευματικούς και παιδαγωγικούς τρόπους μεταλαμπαδεύονται οι αλήθειες της χριστιανικής πίστης μας και επιτυγχάνεται η καλή σπορά. Με τη βοήθεια δε του Μεγάλου Θεού και Δημιουργού μας προσευχόμαστε και προσδοκούμε στη μεγαλύτερη και πλουσιώτερη δυνατή καρποφορία.

Οι τρόποι που χρησιμοποιούνται για να επιτύχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα δεν είναι πάντα οι ίδιοι. Εξαρτώνται από τους ανθρώπους, από τις εποχές, από τη νοοτροπία της τοπικής κοινωνίας και από πολλά και διάφορα άλλα δεδομένα. Πάντως, μερικοί κλασικοί τρόποι μπορούν να προσδιορισθούν ως εξής:

Τα παιδιά μας, τα παιδιά και οι νέοι των Ορθοδόξων οικογενειών, ζουν στην κατ’ οίκον εκκλησία, όπως την αναφέρει χαρακτηριστικά ο Απ. Παύλος. Σ’ αυτήν μαθαίνουν να κάνουν σωστά το σημείο του σταυρού, να προσεύχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, να δοξάζουν το Θεό, να ευλαβούνται τους Αγίους και να τιμούν τους γονείς. Όλα τα μέλη της οικογένειας εκκλησιάζονται μαζί την Κυριακή και κατά τις μεγάλες εορτές. Όταν έχουμε γιορτή ετοιμάζουμε το πρόσφορο κι όταν έχουμε μνημόσυνο ετοιμάζουμε τα κόλλυβα. Οι μεγαλύτεροι πρωτοστατούν και οι νεώτεροι μαθαίνουν να συμμετέχουν σε όλα. Τα παιδιά μας, όπως όλοι οι Ορθόδοξοι, λαμβάνουν ονόματα Αγίων, έτσι ώστε να έχουν στη ζωή τους Άγιο προστάτη, να εορτάζουν την ονομαστική τους εορτή και η ζωή του Αγίου να λειτουργεί ως πρότυπο ζωής για εκείνον που φέρει το όνομά του.

Όταν τα παιδιά θα μεγαλώσουν θα μάθουν να παρακολουθούν το κατηχητικό της Εκκλησίας. Θα τα οδηγήσουν σ’ αυτό οι γονείς και οι ανάδοχοι. Εκεί θα συναντήσουν τους κατηχητές και τα άλλα παιδιά της ενορίας. Σ’ αυτό θα μάθουν, με διάφορους ωραίους και ελκυστικούς τρόπους, και κάπως πιο συστηματικά, όλα εκείνα τα στοιχεία της πίστης που θα τους χρησιμεύσουν στη ζωή τους. Το έργο του κατηχητικού είναι σπουδαιότατο και όλες οι χριστιανικές οικογένειες αγκαλιάζουν και υποστηρίζουν την ιερή αυτή προσπάθεια, η οποία είναι μια γνήσια εκκλησιαστική σπορά του λόγου του Θεού στις αγνές ψυχές των παιδιών και των νέων μας.

Αμήν.

Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας

No comments: