Wednesday 16 October 2013

Σύναξη Κλήρου Λονδίνου


O Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος κάλεσε Έκτακτη Σύναξη του Ιερού Κλήρου Μείζονος Λονδίνου, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14η Οκτωβρίου 2013 στους χώρους του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού στο Βόρειο Λονδίνο. Συμμετείχαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, Κυανέων κ. Χρυσόστομος και Τροπαίου κ. Αθανάσιος και η πλειοψηφία των Κληρικών του Λονδίνου.


          Η Σύναξη ξεκίνησε με Προσευχή και Ανάγνωση Αγίας Γραφής. Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε εγκάρδια τους συμμετέχοντες Κληρικούς. Τους ευχαρίστησε για τη διακονία τους στην Ιερή αυτή Επαρχία του σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου και τους συνεχάρη για την τακτική προσφορά τους στη συγγραφή κηρυγμάτων για το εβδομαδιαίο φυλλάδιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, καθώς και για το Ελληνικό Ραδιόφωνο Λονδίνου. Ανέφερε δε, πως σχεδιάζεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή πρόγραμμα επιμόρφωσης Κληρικών, ειδικά μάλιστα εκείνων που έχουν γεννηθεί και ανατραφεί στη Διασπορά.


          Κατόπιν έγιναν -σύμφωνα με το πρόγραμμα της Σύναξης- μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες από Κληρικούς ομιλητές. Οι ομιλητές, τα θέματα και σύνοψη της ομιλίας τους έχουν ως εξής:


-         Ο Αρχιμ. Βασίλειος Παπαβασιλείου, με θέμα: «Γραπτό κήρυγμα - Εβδομαδιαίο φυλλάδιο». Υπογράμμισε το προαπαιτούμενο της ικανότητας επικοινωνίας του ιεροκήρυκα και την ανάγκη προετοιμασίας του για την επιτυχία του κηρύγματος.


-         Ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Μιχαηλίδης, με θέμα: «Το κήρυγμα της Κυριακής». Ανέφερε πως οι ιεροκήρυκες έχουν μεγάλη ευθύνη στην υπόθεση της μεταφοράς του μηνύματος του Θεού στο λαό. Το κήρυγμα πρέπει να είναι απλό, λειτουργικό πρακτικό, ευπρόσληπτο και να περιέχει ερμηνεία του αυτονόητου. Ο ιεροκήρυκας οφείλει να ενεργοποιεί την εσωτερική του διάθεση με μελέτη του θείου λόγου και προσευχή.

-         Ο Αρχιμ. Χριστόδουλος Περσόπουλος, με θέμα: «Το Ελληνικό Παροικιακό - Νυκτερινό Σχολείο». Τόνισε πως το Παροικιακό Σχολείο αποτελεί τον πυρήνα της Εκκλησιαστικής Κοινότητας στη Διασπορά και το φυτώριο της Εκκλησίας μας.


-         Ο Οικον. Δρ. Σταύρος Σολωμού, με θέμα: «Το Ελληνικό Παροικιακό Σχολείο του Σαββάτου». Ομίλησε για τις προσωπικές του εμπειρίες, από την Ομογένεια του Καναδά στην οποία γεννήθηκε και ανατράφηκε. Ανέφερε με έμφαση πως στο Παροικιακό Σχολείο οι μαθητές δεν μαθαίνουν μόνο γράμματα, αλλά αποκτούν επίσης και μόνιμους και πολύτιμους φίλους. Τα παιδιά μαθαίνουν εμπειρικά να ανήκουν σε μια ευρύτερη οικογένεια. Από τη φετινή χρονιά διαπιστώνεται πληθυσμιακή ενίσχυση των Παροικιακών Σχολείων του Λονδίνου, λόγω του νεομεταναστευτικού ρεύματος από την Ελλάδα.

-         Ο Αρχιμ. Βασίλειος Παπαβασιλείου, με θέμα: «Το Ημερήσιο Ελληνορθόδοξο Δημοτικό Σχολείο “Αγ. Κυπριανός”». Ανέφερε την εμπειρία του πως, στα παιδιά του εν λόγω Σχολείου αρέσει πολύ να βλέπουν Ορθόδοξο Ιερέα να τα επισκέπτεται. Πρότεινε τον διορισμό μόνιμου Εφημερίου στα Ημερήσια Σχολεία της Ομογένειας.


-         Ο Αρχιμ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, με θέμα: «Ημερήσιο Ελληνορθόδοξο Γυμνάσιο “Απ. Ανδρέας”, Βορείου Λονδίνου». Ο ομιλητής παρουσίασε, με την προβολή έγχρωμων διαφανειών, το νεοσυσταθέν πρώτο Ελληνορθόδοξο Γυμνάσιο του Λονδίνου, το οποίο ίδρυσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων & Μεγ. Βρετανίας και άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο 2013.

-         Ο Πρωτοπρεσβύτερος και Καθηγητής Ιωσήφ Παλιούρας, με θέμα: «Ελληνικό Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο Λονδίνου». Παρουσίασε αναλυτικά τη λειτουργία του μοναδικού αμιγώς Ελληνικού Σχολείου που λειτουργεί από το 1983 στο Λονδίνο, και βρίσκεται υπό τη σκέπη του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας.


Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν πολλοί Σύνεδροι, οι οποίοι αντάλλαξαν ενδιαφέρουσες ιδέες και απόψεις, γύρω από τα προταθέντα θέματα.

Μετά το πέρας της Σύναξης η φιλοξενούσα Κοινότητα του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού δεξιώθηκε τους Κληρικούς και προσέφερε πλούσιο γεύμα. Ο Άγιος Θυατείρων ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Συνέδρων τους Άρχοντες και το λαό της εν λόγω Κοινότητας για τη θερμή υποδοχή και την αβραμιαία φιλοξενία.

του Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

No comments: