Sunday 20 October 2013

Η Παναγία των Αγριλίων


Μέσα στο καλοκαίρι έλαβα ένα πολύτιμο δώρο με προσωπική αφιέρωση. Είναι το νέο βιβλίο (έκδοση 2013) του πολυαγαπημένου αδελφού και συλλειτουργού Πρωτοπρ. Γεωργίου Αντζουλάτου, που κατάγεται από τη Σάμη Κεφαληνίας και διακονεί στην Ι.Μ. Γλυφάδας.


Το βιβλίο έχει τίτλο: «Η Παναγία των Αγριλίων και οι Κεφαλονίτες ναυτικοί»! Στις 48 πολύχρωμες σελίδες του ο άξιος και ιστορικός συγγραφέας διαπραγματεύεται την τοπογραφία και την ιστορία της Ι.Μ. Αγριλίων, αλλά και τη σχέση της Μονής με την Κεφαλονίτικη ναυτοσύνη.


Τα κεφάλαια του βιβλίου τιτλοφορούνται ως εξής:

-         «Ο ζήλος του οίκου σου κατέφαγέ με»
-         Το Μοναστήρι στη Σάμη και η θαυματουργή Εικόνα
-         Ιστιοφόρα με το όνομα της Αγριλιώτισσας στο λιμάνι της Βενετίας τον 18ο αιώνα
-         Πλεούμενα του 19ου αιώνα αφιερωμένα στη Χάρη της
-         Ευλάβεια και Τάματα καραβοκύρηδων και καπεταναίων
-         Θαύματα της Αγριλιώτισσας στις θάλασσες


Το ωραίο τούτο πόνημα ο συγγραφέας το αφιέρωσε «με ευγνωμοσύνη στον πολυσέβαστο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Αλεξάτο, για τα 55 χρόνια θεοφιλούς ηγουμενίας του στην Ιερά Μονή Αγριλίων»! Ο π. Χρυσόστομος εκοιμήθω οσιακά εν Κυρίω πριν από λίγες ημέρες κι αυτό το βιβλίο (όπως και η παρούσα ανάρτηση) λειτουργούν πια ως μνημόσυνο για τον άνθρωπο που προσέφερε ολοκάρδια την ιερατική του διακονία στην Παναγία των Αγριλίων.


Ο π. Γεώργιος Αντζουλάτος είναι άξιος πολλών συγχαρητηρίων για τους μεγάλους κόπους που καταβάλλει για πολλά χρόνια, με σκοπό την ανάδειξη των ιερών προσκυνημάτων της ιδιαίτερης Πατρίδας του και όχι μόνο. Η ερευνητική του διάθεση, η έμπειρη πένα του και τα σπουδαία προϊόντα της πνευματικής του παραγωγής τιμούν εξαιρέτως τον ίδιο και την οικογένειά του, ενώ κατατίθενται με ευλάβεια κι ευγνωμοσύνη στην υπηρεσία της Αγίας Εκκλησίας μας, αλλά και της Θεολογίας και της Ιερωσύνης, που ο π. Γεώργιος τις διακονεί με αφοσίωση και αξιοσύνη για μακρά σειρά ετών.

No comments: