Tuesday 10 June 2014

Συντήρηση εικόνας


Φιλική οικογένεια Ομογενών του Λονδίνου έχει στην κατοχή της μια πανέμορφη εικόνα Βρεφοκρατούσας Παναγίας. Η παλαιότητα του εικονίσματος και οι διάφορες μετακινήσεις της οικογένειας έκαναν έτσι ώστε η εν λόγω εικόνα να περάσει αρκετές ταλαιπωρίες και για τούτο να χρειάζεται συντήρηση.


Η ταλαντούχα καλλιτέχνης και έμπειρη συντηρήτρια έργων τέχνης Ελισάβετ Σουρή, η οποία το τελευταίο διάστημα επισκέπτεται τακτικά την Κοινότητά μας από την συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη, ανέλαβε να συντηρήσει και να αποκαταστήσει την εικόνα αυτή και να της δώσει την αρχική της λάμψη.


Το έργο αυτό είναι σοβαρό, υπεύθυνο και χρονοβόρο. Το σημαντικό για εμάς είναι ότι η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα στο σπιτικό μας. Έτσι, βλέπουμε να πραγματοποιείται ενώπιόν μας μια σπάνια εργασία, η οποία έχει σχεδόν τελετουργικό χαρακτήρα, εφόσον στο κέντρο της υπάρχει όχι απλά ένα οποιοδήποτε έργο τέχνης, αλλά ένα ιερό αντικείμενο, το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και λεπτότητα στην προσέγγισή του.


Σε εμάς βέβαια απομένει να ευχηθούμε η εργασία αυτή να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία και σύντομα η εικόνα της Παναγιάς να λάβει και πάλι τη θέση που της ανήκει στην οικογένεια που την κατέχει και τη φροντίζει για πολλά-πολλά χρόνια.

No comments: