Tuesday 2 December 2014

Αμφιθέατρο Σαριπόλων


Το Αμφιθέατρο Σαριπόλων είναι γνωστό σε όλους τους φοιτητές της Νομικής αλλά και σε πολλούς άλλους φοιτητές άλλων Σχολών που το έχουν χρησιμοποιήσει. Εγώ προσωπικά το γνώρισα κατά την διάρκεια των εξετάσεων για την αναγνώριση του πτυχίου μου στην Ελλάδα. Στην αμφιθεατρική, επιβλητική, αίθουσά του έδωσα εξετάσεις για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Όλοι οι Νομικοί της Ελλάδας γνωρίζουν το «ανέκδοτο» που αφορά το εν λόγω αμφιθέατρο: όλοι θυμούνται τα περιστέρια να το επισκέπτονται και να αναζητούν καταφύγιο στην ζεστή αίθουσά του.


Γιατί όμως ονομάζεται Αμφιθέατρο Σαριπόλων; Η Νομική Σχολή Αθηνών ιδρύθηκε το 1837 μαζί με το Πανεπιστήμιο του Όθωνος, και κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας της αριθμούσε 23 φοιτητές. Αρχικά η Νομική Σχολή στεγάστηκε στο οίκημα Κλεάνθη στην Πλάκα, μετά μετακόμισε στο τωρινό, κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου που βρίσκεται στην ομώνυμη οδό και τελικά βρήκε το μόνιμο σπίτι της στο κτήριο της Σόλωνος, στο οποίο παραμένει έως και σήμερα.

Στο κτήριο της Σόλωνος βρίσκεται το προαναφερόμενο Αμφιθέατρο Σαριπόλων. Ο Νικόλαος Σαρίπογλου γεννήθηκε το 1817 στην Λάρνακα της Κύπρου. Στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης οι Οθωμανικές Αρχές δήμευσαν την περιουσία του πατέρα του λόγω της επαναστατικής του δράσης και γι’ αυτόν τον λόγο η οικογένεια αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Τεργέστη. Ο Νικόλαος Σαρίπογλου αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην Σχολή της Ελληνικής Κοινότητας της Τεργέστης, έφυγε για το Παρίσι όπου γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή.  Στο Παρίσι ο Νικόλαος προέβη σε δύο αλλαγές: άλλαξε το επίθετό του από Σαρίπογλου σε Σαρίπολος και άφησε την ιατρική επιστήμη για χάρη της νομικής. Το 1844 μετά το πέρας των σπουδών του ανακηρύχθηκε σε Διδάκτορα της Νομικής.

Ο Νικόλαος Σαρίπολος μετέβη στην Ελλάδα αμέσως μετά και εκτέλεσε χρέη γραμματέα του Πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη. Το 1846 διορίστηκε Υφηγητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου  Αθηνών και αμέσως μετά έκτακτος Καθηγητής του Συνταγματικού και του Ποινικού Δικαίου. Το 1852 απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο λόγω της πολιτικής του δράσης και άσκησε ελεύθερη δικηγορία. Επανήλθε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1862 και διορίστηκε τακτικός Καθηγητής του Εθνικού Δικαίου. Το 1863 έγινε τακτικός Καθηγητής της Ποινικής Επιστήμης και το 1867 έγινε Καθηγητής του Συνταγματικού και του Διεθνούς Δικαίου. Παρέμεινε στο Πανεπιστήμιο έως και το 1875.

Ο Νικόλαος Σαρίπολος έλαβε μέρος στην Β΄ Εθνική Συνέλευση των Αθηνών (1862-1864) ως πληρεξούσιος του Πανεπιστημίου. Σε αυτό το διάστημα εργάστηκε για την σύνταξη του Συντάγματος της Ελλάδας. Ως Νομικός επίσης υπήρξε μέλος της Ακαδημίας των Παρισίων καθώς και της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου. Έγραψε πολλές ιστορικές και νομικές μελέτες καθώς και ποίηση. Πολλά από τα έργα του δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατό του από την σύζυγό του και την κόρη του. Η Νομική Σχολή Αθηνών τιμώντας το συνολικό του έργο και την προσφορά του στην επιστήμη της Θέμιδας του αφιέρωσε ένα από τα μεγαλύτερα αμφιθέατρά της.

Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής γι’ αυτόν αλλά και για άλλους πρωτοπόρους καθηγητές, όπως ο Προβελέγγιος, ο Κλωνάρης, ο Φέδερ και ο Μελάς, που δημιούργησαν από το μηδέν την Νομική Επιστήμη στο νεώτερο κράτος της Ελλάδας.

Εύη Ρούτουλα

No comments: