Sunday 7 December 2014

Καταρράκτες του Δρυμώνα


Καθώς κοιτούσα τις φωτογραφίες από τους καταρράκτες του Δρυμώνα, ταξίδεψα πάλι νοερώς ως εκεί. Ένιωσα την καθαρή δροσιά των δένδρων και του νερού. Γέμισα με μυρωδιές του βουνού κι ένιωσα την ησυχία του.


Οι πανέμορφοι αυτοί καταρράκτες βρίσκονται στην Εύβοια, σε υψόμετρο 620 μέτρων, μόλις 4 χιλιόμετρα από το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Η διαδρομή είναι ονειρική, ανάμεσα σε ψηλά Έλατα, Πεύκα, Πλατάνια και βελανιδιές.


Και ξαφνικά αρχίζει ένα μονοπάτι που έχει κατασκευασθεί με φυσικά υλικά, κορμούς δέντρων, σχοινιά, γέφυρες και στηρίγματα, προκειμένου να απολαύσει ο περιηγητής τις ανεπανάληπτες υδατοπτώσεις μέσα από μια σύντομη οδοιπορική διαδρομή.


Ο ποταμός Σηπιάς δημιουργεί ένα μαγευτικό θέαμα διασκορπίζοντας το νερό του στους ονειρεμένους καταρράκτες. Το νερό πέφτει με ορμή από ύψος 15 μέτρων σε μια κρυστάλλινη λίμνη κυκλωμένη από βράχια και δάσος.


Όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου έλατα, καθώς και τα σπάνιας ομορφιάς μαύρα πεύκα. «Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο». Τούτη η φράση του Ντοστογιέφσκι μουρθε στο νου περιδιαβαίνοντας ξανά με το νού μου και με τις φωτογραφίες τούτο το δάσος.


Στο έργο του «ο Ηλίθιος» παρουσιάζει έναν ήρωα που βλέπει τα πράγματα σα να είναι πρώτη φορά! Όπως ένα αθώο παιδί. Και γράφει κάπου: «Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο».


Και για να βρούμε την ομορφιά μέσα μας, σκέφτομαι, πρέπει να δούμε πιο καθαρά γύρω μας, δίπλα μας. Να βλέπουμε τα δώρα του Θεού στη ζωή μας σαν πρώτη φορά! Να πλημμυρίζει η ύπαρξη μας από την εικόνα της δημιουργίας, από τους ήχους της, από τις γεύσεις της.


Η ομορφιά της φύσης, η ομορφιά του πλησίον, ομορφιά της Αγάπης, θα μας σώσουν!

Σίσσυ Κόσσυβα
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

No comments: