Friday 31 January 2020

Παραδοσιακό Οργανοποιείο


Η αγαπημένη Θεσσαλονίκη φημίζεται στα πέρατα της Οικουμένης για την τέχνη και τις τέχνες της. Βυζαντινή μουσική, ξυλογλυπτική, άλλες βυζαντινές τέχνες, Ποίηση, λογοτεχνία και οργανοποιΐα.


Πηγαίνοντας πρόσφατα να επισκεφθώ την ανεπανάληπτη Ροτόντα, κι ενώ την έβλεπα από μακριά, λίγο πριν φθάσω σ’ αυτήν, βρήκα ανάμεσα στα άλλα μαγαζιά ένα Οργανοποιείο. Δεν άντεξα στον πειρασμό και μπήκα μέσα. Με υποδέχθηκαν με χαμόγελα και πνεύμα φιλοξενίας τα δύο άτομα που εργάζονταν εκεί.


Ο χώρος γεμάτος όργανα. Πολλά και πολλών ειδών έγχορδα παραδοσιακά μουσικά όργανα, μπουζούκια, κιθάρες, ούτια, λαούτα, μαντολίνα, τζουράδες. Άλλα ολοκληρωμένα κι άλλα σε πορεία κατασκευής. Επίσης, πολλά εργαλεία, από διάφορες εποχές, για να θυμίζουν την εξέλιξη της εν λόγω τέχνης.


Μιλήσαμε για λίγο. Μου παρουσίασαν την ιστορία του καταστήματος. Μαγεύτηκα. Το πρώτο τέτοιο κατάστημα ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα κάπου στο Γαλατά, στην Κωνσταντινούπολη. Πρώτος κατασκευστής ο ονομαστός οργανοποιός Μανώλης Βενιός. Κατασκεύαζε όργανα και τα πωλούσε στο Παλάτι του Σουλτάνου.


Το κατάστημα το ανέλαβε στη συνέχεια ο ανιψιός του, Βίκτωρ Δεκαβάλας. Το 1922 πήγε στη Θεσσαλονίκη και συνέχισε να ασκεί εκεί την ίδια τέχνη. Η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με αμείωτους ρυθμούς. Η μουσική επικοινωνείται μέσω των οργάνων...

No comments: