Friday 1 May 2020

Θυρών κεκλεισμένων


Την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα οι Ορθόδοξες εκκλησίες ανά την οικουμένη τέλεσαν τις Ιερές Ακολουθίες των «θυρών κεκλεισμένων». Αυτό δυστυχώς συνεχίζεται, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού!


Εμείς στη δική μας εκκλησία στο ΒΔ Λονδίνο, την αφιερωμένη σε δυο Ιαματικούς Αγίους, τον Άγιο Παντελεήμονα και την Αγία Παρασκευή, λειτουργούσαμε κυριολεκτικά με κλειδωμένες τις πόρτες και φυσικά με αυστηρότητα χωρίς την παρουσία πιστών.


Οι μόνοι που βρίσκονταν στον ναό εκείνες τις ημέρες, αλλά και πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, όπως επίσης και μετά, ήταν οι δύο Ιερείς (γράφων και π. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου), οι δύο Ιεροψάλτες (Δρ. Παναγιώτης Προκοπίου και Δρ. Δημήτρης Σαλαπάτας), η Ιεροψάλτρια (Πρεσβυτέρα Βιργινία Σαλαπάτα) και ο αναπληρωτής Νεωκόρος (Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης).


Ο πολύ αγαπητός μας φίλος και εξαίρετος συνεργάτης μας Σεραφείμ, που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει ως Νεωκόρος, ετοίμασε και έκανε δώρο στους υπόλοιπους «στρατιώτες της εκκλησίας μας» το κουτάκι της παρούσας ανάρτησης, με τον υπέροχο σταυρό, τον οποίο με καλλιτεχνική διάθεση και πολλή αγάπη ετοίμασε από τα κεριά των 12 Ευαγγελίων, που αναγνώσθηκαν τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ στην Ακολουθία των Παθών, καθώς κι από τα κεριά του Επιταφίου της Μεγάλης Παρασκευής. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς και τον συγχαίρουμε για το πανέμορφο δώρο του!

No comments: