Tuesday 8 June 2021

Η συμβολή της Κρήτης στον Αγώνα του 1821


Το Φόρουμ Διαλόγου, που τελεί υπό την αιγίδα και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων & Μ.Β. κ. Νικήτα κι έχει φορέα την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Απ. Πέτρου και Παύλου στο Bristol της Δυτικής Αγγλίας και συντονιστή τον Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα, παρουσίασε τη Δευτέρα 7η Ιουνίου 2021, μέσω της εφαρμογής Zoom, ειδικό αφιέρωμα στην 200η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
 

Την κύρια εισήγηση, με γενικό θέμα: «Συμμετοχή και θυσίες Κρητών στην εθνεγερσία του 1821», προσέφερε ο κ. Εμμανουήλ Ε. Βεληβασάκης, τ. Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών - Πολιτικός Μηχανικός και Άρχοντας του σεπτού Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, ο οποίος παρουσίασε το θέμα του βασισμένος σε σημαντικές ιστορικές πηγές, με πολλές λεπτομέρειες από τους αγώνες και τις θυσίες του λαού της Κρήτης για ελευθερία και για απαλλαγή από τον βαρύ τουρκικό ζυγό. Ολοκλήρωσε δε τον χειμαρώδη λόγο του με την εξαίσια αυτή φράση: «Η Κρήτη είναι μάνα, που ξέρει να ματώνεται, να γεννά και να θρηνεί παλληκάρια»!


Κληρικοί, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, εκπαιδευτικοί και άλλοι συνομιλητές παρουσίασαν στη συνέχεια διάφορες σκέψεις και παρατηρήσεις. Όλοι δε, συνεχάρησαν τον ομιλητή, για την εξαιρετική παρουσίαση του θέματός του.

No comments: